Annons

Janerik Larsson:Vem krossade IS?

 Members of the U.S.-backed Syrian Democratic Forces (SDF) ride near near the main traffic circle in Raqqa Syria, Friday, Oct. 20, 2017. The SDF on Friday declared from the stadium during a ceremony the "total liberation" of Raqqa, the capital of the Islamic State for more than three years. 
Members of the U.S.-backed Syrian Democratic Forces (SDF) ride near near the main traffic circle in Raqqa Syria, Friday, Oct. 20, 2017. The SDF on Friday declared from the stadium during a ceremony the "total liberation" of Raqqa, the capital of the Islamic State for more than three years.  Foto: Asmaa Waguih
Under strecket
Publicerad

Den då 30-årige Jimmie Åkesson fick sitt genombrott som politiker då han som partiledare för Sverigedemokraterna den 19 oktober 2009 – knappat ett år före riksdagsvalet som förde in SD i riksdagen – fick en debattartikel publicerad i Aftonbladet.

Rubriken var: Muslimerna är vårt största utländska hot.

I texten hette det bland annat:

För 20 år sedan tror jag att de flesta svenskar skulle ha mycket svårt att tänka sig att islam skulle komma att bli Sveriges näst största religion, att svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam skulle leva under ständigt dödshot, att ett tiotal muslimska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige, att ledande muslimska företrädare skulle framföra krav på införandet av sharialagar i Sverige, att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar, att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, att svenska badhus skulle införa separata badtider för män och kvinnor, att svenska kommuner skulle överväga införandet av könssegregerad simundervisning i skolorna, att frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker skulle erbjuda ritualslaktat kött samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött, att svenska skolor skulle införa nya lov för att fira avslutningen på Ramadan samtidigt som kyrkliga skolavslutningar förbjuds på fler och fler skolor och så vidare.

Annons
Annons

Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år. 

Under det decennium som följt har detta budskap tonats ner och varken ordet muslim eller islam nämns i SDs valprogram.

Det kan finnas olika förklaringar till det men den viktigaste är säkert att hela diskussionen lämnat det hysteriska tonläge som Åkesson anslog för snart ett decennium sedan.

Att frågan om islams roll i Sverige inte försvunnit är klart, men nu har en muslim blivit en individ. Det är en stor förändring.

I den danska debatten har oron för islam tagit sig andra uttryck och det är därför intressant att notera att Berlingske idag publicerar en på nätet stort uppslagen artikel som pekar på ett viktigt faktum. Det är uppenbart en nyhet i Danmark. Kanske i Sverige?

De, der spreder myten om muslimers manglende afstandtagen til terror, glemmer vist, at det var muslimer, der nedkæmpede Islamisk Stat.

Det skriver Deniz Serinci, journalist och författare till flera böcker om IS:

De, der spreder myten om muslimers manglende afstandtagen til terror, glemmer vidst, at det var muslimer, der nedkæmpede IS. De kurdiske Folkenes Forsvarsstyrker (YPG) og Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der er 80 pct. domineret af YPG, gav 17. oktober 2017 IS det endelige dødsstød ved at indtage deres hovedstad Raqqa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons