Annons

Maria Ludvigsson:Vem som helst utom Ygeman!

Anders Ygeman
Anders Ygeman Foto: Jessica Gow/TT
Under strecket
Publicerad

Rubriksättning kan göra all skillnad. I Dagens industri gick i går, på debattplats, att läsa ”Ge Ygeman ansvaret för cybersäkerheten”. För alla som blev skakade kan meddelas att det är en fullt normal reaktion. Blotta tanken är skrämmande.

Debattartikeln är i sig harmlös och undertecknad av personer i IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Den handlar om att bättre samordna säkerheten för den digitala infrastrukturen. Det är inte skribenternas fel att det statsråd de föreslår ska ansvara för cybersäkerheten heter Anders Ygeman.

Anders Ygemans rentré var bara en tidsfråga. Han var och är en av kronprinsarna och vänstersidans favoritkandidat och såna åker inte ut bara för att de riskerat rikets säkerhet.

Socialdemokratins självbild inbegriper också partielitens toppar: Man kan göra misstag men är ofelbar.

Det var när Transportstyrelsen skulle upphandla leverantör av it-system som sekretessbelagda register blev tillgängliga för ickebehöriga och hemliga uppgifter hamnade hos personer som inte var säkerhetsprövade. Det är en säkerhetsskandal av dignitet.

En av de ytterst ansvariga var Ygeman, då inrikesminister, som fick avgå. Han misstänktes ha underlåtit att ge statsministern kritisk information trots att de två möttes åtskilliga gånger under den aktuella perioden.

Vad du gör, Löfven, ge inte Ygeman ansvar för annat än allmängods!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons