Annons

Erica Treijs:Vem vill ta i ett mångfaldsprojekt som gått över styr?

Räcker handlingsplaner och en intern arbetsgrupp som åtgärder för SSU Skåne? Knappast. Problemen är av ytterst allvarlig karaktär som kräver handling från högsta ort.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SSU har drabbats av en skandal när personer inom förbundet uttalat sig antisemitiskt och homofobt. (Personerna på bilden är inte de utpekade i texten)

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Det här handlar SSU-skandalen om

En falang inom SSU Skåne har spridit fundamentalistiska åsikter och toppar inom ungdomsförbundet har uttalat sig antisemitiskt. Under en distriktskonferens ska SSU-företrädare sagt att homosexuella har smutsigt blod, enligt Kvällsposten.

Uttalanden som på inget sätt överensstämmer med socialdemokratins ideologi eller alla människors lika värde.

Att varken SSU eller S agerat – trots att de känt till problemen under flera år – är under all kritik, men samtidigt inte förvånande. Vem vill ta i ett mångfaldsprojekt som gått över styr? När den goda tanken plötsligt visar sig vara naiv och fungerat som näring för rasism och uttalanden som strider mot demokratiska principer. När leende godhet blir till stelnade grin. Klart att inte Stefan Löfven vill klampa in där – när han och partiet dessutom står mitt i ett storpolitiskt spel om den verkliga makten.

Att Sverige och svenskarna länge varit höga på att beskrivas som goda, demokratiska, jämställda och därför överlägsna har gjort saker med oss. Vi omfamnar, utan att ifrågasätta, för till sist kommer alla att förstå vår moraliska överlägenhet.

Annons
Annons

SSU har drabbats av en skandal när personer inom förbundet uttalat sig antisemitiskt och homofobt. (Personerna på bilden är inte de utpekade i texten)

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1
SSU har drabbats av en skandal när personer inom förbundet uttalat sig antisemitiskt och homofobt. (Personerna på bilden är inte de utpekade i texten)
SSU har drabbats av en skandal när personer inom förbundet uttalat sig antisemitiskt och homofobt. (Personerna på bilden är inte de utpekade i texten) Foto: Pontus Lundahl/TT

Blågul integration innebär nämligen att alla ska bli som vi och att de som kommer hit ska förstå att det är vi som rankas högt på listor över världens godaste länder.

Under min skoltid lärde jag mig att acceptera människor främst från Polen, Chile och Bosnien. Det var urenkelt. De var med i simklubben och gick i skolan. Vi spelade brännboll och cyklade. Dessa barn fanns i min värld. Jag var vänlig, men ingen blev min vän. Förrän långt senare, när språket fungerade och de åt köttbullar och firade jul precis som jag och min familj.

”Alla ska med” var sossarnas partislogan 2006 och även om det är en sliten klyscha så är det fortsatt något som sitter i Socialdemokraternas DNA. Som skapar både gemenskap och problem med gränssättande.

För partier vänsterut som uppfattar vissa grupper som offer för ett kolonialt arv, blir det svårt att som representant för majoritetssamhället rikta kritik mot dem. Tolerans, hänsyn och ”snällism” kan också leda till att ingen slår näven i bordet. För vi ska väl sparka uppåt och slicka nedåt...

Detta har varit ett bekymmer även inom Miljöpartiet som från ett identitetspolitiskt håll välkomnat människor som representerar olika grupper med olika åsikter och kulturella bakgrunder, utan att först trycktesta deras uppfattningar. Minns hur Yasri Khan golvades när han avböjde att ta en kvinna i hand – för hur kan ett utpräglat feministiskt parti bana väg för en person som så tydligt gör åtskillnad mellan könen?

Har SSU Skåne fått härja fritt av ideologisk undfallenhet mot extremism från en marginaliserad grupp? Mycket möjligt. Men det legitimerar inte en oförmåga att ta avstånd från antisemitiska, kvinnofientliga och homofoba uttryck.

Det visar i stället på ren och skär feghet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons