Annons

Venezuela anklagas för falska coronatal

Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Bild från februari i år. Foto: Ariana Cubillos/AP/TT

Venezuelas officiella siffror över smittade och avlidna i coronapandemin är med största sannolikhet falska. Det säger människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) och Johns Hopkins-universitetet i USA i ett gemensamt uttalande.

Under strecket
TT
Publicerad

HRW och universitetet tror att den verkliga siffran kan vara tusenfalt högre än vad som uppges.

– Vi anser att datan, statistiken vi får från den venezuelanska regeringen, (president Nicolás) Maduros statistik, är helt absurd och inte trovärdig, säger HRW:s Amerikaansvarige Jose Miguel Vivanco.

Venezuela, med 30 miljoner invånare, har rapporterat in 10 avlidna i coronarelaterade sjukdomar och 1 121 fall av smittade.

Att så få fall skulle förekomma i ett land där sjukvårdssystemet enligt Kathleen Page vid Johns Hopkins "håller på att falla samman" är inte troligt.

– En av de läkare i landet jag pratat med sade att de var tvungna att tvätta händerna i vattnet som kom från luftkonditioneringen, säger hon.

Page tror att den verkliga siffran över döda i covid-19 i Venezuela kan vara minst 30 000 och antalet smittade runt 300 000, och lägger till att det är en "konservativ uppskattning".

HRW vlll nu att FN agerar i frågan.

– Vi uppmanar generalsekreterare António Guterres och humanitära chefen Mark Lowcock att ta sig an detta extremt oroande humanitära läge i Venezuela, säger Louis Charbonneau, som ansvarar för FN-frågor hos organisationen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons