Annons

”Gjorde ont” i skaparen när två flaggränder försvann

Gilbert Baker under prideparaden 2003.
Gilbert Baker under prideparaden 2003. Foto: Fredrik Persson/TT

Den nu avlidne amerikanske hbtq-aktivisten och konstnären Gilbert Baker skapade regnbågsflaggan – men den har inte alltid sett ut som den gör i dag.

För SvD berättar bästa vännen Charley Beal historien bakom flaggan som blivit en internationell symbol för hbtq-rättigheter.

Under strecket
Publicerad

Bild på Gilbert som syr på en regnbågsflagga, ur boken ”Rainbow warrior”.

Foto: Mick HicksBild 1 av 1

Iklädd paljettbyxor, glittrig tröja och långt färgat hår går den då 27-årige Gilbert Baker in till företaget som massproducerar flaggor. På väggarna hänger amerikanska och andra patriotiska flaggor.

Det skulle bli början på en fyra decennier lång resa mot att skapa den flagga som stolt färgar pride-parader världen över.

Över en svajig telefonlina berättar Charley Beal om sin goda vän för SvD.

– Han var den bästa vännen man kunde tänka sig, en som alltid finns där för dig. Han var också lite av en diva-personlighet, flamboyant och lite av en kändis. Men framför allt en otroligt engagerad person, säger han.

Gilbert Baker växte upp i 50- och 60-talets konservativa Kansas i USA. Tidigt intresserade han sig för mode och konst, något som gjorde att han blev utfryst av sina jämngamla kamrater.

Det politiska intresset växte fram i och med Vietnamkriget, och han började dels gå på demonstrationer för att stoppa kriget, dels på demonstrationer för hbtq-rättigheter. Inför demonstrationerna gjorde han egna banderoller med sina politiska budskap.

Annons
Annons

Bild på Gilbert som syr på en regnbågsflagga, ur boken ”Rainbow warrior”.

Foto: Mick HicksBild 1 av 1

När han sedan blev inkallad till militärtjänstgöring var han först hoppfull inför att kanske få lämna Kansas och upptäcka andra platser. Han visste att han var homosexuell, men hade inte kommit ut.

Flaggan blev en succé direkt och alla förstod att det skulle bli stort.

I stället mötte han hat och homofobi, och lyckades övertala sina överordnade att bli omplacerad som läkare i San Francisco. När han var färdig lämnade han det bakom sig för gott, berättar hans bästa vän Charley Beal.

I San Francisco mötte han andra konstnärer, men också Harvey Milk – Kaliforniens förste öppet homosexuella politiker.

– Harvey Milk bad honom skapa en symbol för hbtq-rörelsen, och det var då Gilbert kom på idén med en regnbågsflagga, säger Charley Beal.

Hbtq-rörelsen hade på sina håll kämpat med att återta den rosa triangeln som sin symbol – den som homosexuella män under andra världskrigets nazistiska koncentrationsläger tvingats bära.

Både Gilbert Baker och Harvey Milk tyckte triangeln var för mörk. De ville ha en hoppfull symbol som skulle inspirera snarare än leda tankarna till förtryck. Tillsammans med några vänner färgade, klippte och sydde de ihop den första regnbågsflaggan lagom till en kommande paraden år 1978.

Bild på Gilbert som syr på en regnbågsflagga, ur boken ”Rainbow warrior”.
Bild på Gilbert som syr på en regnbågsflagga, ur boken ”Rainbow warrior”. Foto: Mick Hicks

Men den såg inte ut som den gör i dag.

– Den första hade åtta färgade ränder i stället för dagens med sex stycken. En turkos och en rosa rand fanns också. Den blev en succé direkt och alla förstod att det skulle bli stort. Försäljare började snabbt sälja den, säger Charley Beal.

Annons
Annons

Trots den lokala succén var Gilbert Baker rädd för att flaggan skulle bli bortglömd. Året därpå lyckades han därför övertala staden och paradkommittén att donera tiotusen dollar – för att producera 400 flaggor.

Det var så han i glittrig tröja och paljettbyxor hamnade i entrén hos Paramount Flag, de lokala flaggtillverkarna. Regnbågsflaggan skulle spridas utanför San Francisco.

Men färger var dyrt – och i princip inget land i hela världen använder färgerna turkos och rosa i sina flaggor.

– De sa till Gilbert; att ge dig 400 flaggor är inget problem, men det blir svårt med dem två färgerna. De är ovanliga och därför riktigt dyra. Så Gilbert fick helt enkelt ge upp två av ränderna i flaggan. Det gjorde ont i honom, men han visste att det var det som krävdes, säger vännen.

På vardera sida om Market Street, den stora huvudgatan i San Fransisco, hissades den nya flaggan upp. Tusentals personer tågade fram – och på filmer syns hur symbolen har spridit sig till kläder, plakat och används som dekoration på olika fordon.

Det är ett tryggt och säkert rum för hbtq-personer.

Det han brukade kalla den ”kommersiella flaggan” hade kommit för att stanna.

Gilbert Baker sökte senare jobb hos flaggtillverkarna, och fortsatte de kommande åren att arbeta med att sprida flaggan – främst i länder där homosexualitet var förbjudet.

– Han har till exempel samarbetat med aktivister i Moskva för att sprida regnbågsflaggan i Ryssland, men också i andra länder där den behövs för att ge hopp till de som bor där, säger Charley Beal.

Trots det enorma genomslaget och att flaggan permanent blivit en symbol för homo-, bi-, trans- och queerpersoner – vägrade Gilbert Baker att på något sätt upphovsrättsskydda sin kreation. Pengarna var inte det viktiga.

Tyckte han det var problematiskt hur företag i dag använder flaggan för att marknadsföra och sälja kommersiella produkter?

– Vi brukade skratta åt det. Ibland himlade han med ögonen åt ännu en till nyckelknippa eller kaffemugg, men han tyckte det var värt det. Det han motsatte sig var företag som gjorde det, men samtidigt även stöttade homofoba politiker, säger Charley Beal.

Och på frågan om vilken konkret betydelse flaggan haft svarar han:

– Om du i dag ser flaggan utanför en restaurang eller utanför någon verksamhet så vet du att det är ett tryggt och säkert rum för hbtq-personer. Du kommer vara välkommen där, samtidigt som det är ett politiskt ställningstagande, säger han.

Gilbert Baker avled till följd av sjukdom den 31 mars 2017. Hans vänner har färdigställt hans memoarer i bokform för att hedra hans gärning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons