Annons

Vestager räds inte jättarna: ”Vill skydda de små”

Hon har utmanat Googles dominans, delat ut rekordhöga böter till europeiska lastbilstillverkare och gett Apple en rejäl skattesmäll. Danska Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, räds inte kampen mot mäktiga företag och deras skatteupplägg.

Under strecket
Publicerad

Margrethe Vestager har hyllats för sitt agerande mot mäktiga företag. Hon beskrivs själv som mäktigare än Danmarks statsminister.

Foto: Virginia Mayo/TTBild 1 av 1

Margrethe Vestager har hyllats för sitt agerande mot mäktiga företag. Hon beskrivs själv som mäktigare än Danmarks statsminister.

Foto: Virginia Mayo/TTBild 1 av 1
Margrethe Vestager har hyllats för sitt agerande mot mäktiga företag. Hon beskrivs själv som mäktigare än Danmarks statsminister.
Margrethe Vestager har hyllats för sitt agerande mot mäktiga företag. Hon beskrivs själv som mäktigare än Danmarks statsminister. Foto: Virginia Mayo/TT

Margrethe Vestager växte upp i byn Ølgod på Västjylland, som äldst av fyra syskon. Båda föräldrarna var präster och engagerade i Radikale Venstre. Det dröjde ett tag innan hon själv gick med i det socialliberala mittenpartiet, men man kan säga att hon började sitt politiska engagemang när hon som elev tog initiativ till en butik för frukt och grönt i skolan. På försäljningsdisken målade Margrethe Vestager en giraff.

Annars är det elefanter som oftast brukar nämnas i samband med den driftiga danskan. Sådana sitter Margrethe Vestager nämligen och stickar under sina möten. När hon efter utnämnandet till EU-kommissionär slutade som finansminister i den danska regeringen gav hon sin efterträdare på posten en elefant, med motiveringen att de är ”sociala och insiktsfulla djur som lever i matriarkala flockar”.

Annons
Annons

Nog kom Thorning ut därifrån som statsminister, men Vestager kom ut med makten.

I den danska regeringen beskrevs hon ofta som mäktigare än statsministern Helle Thorning-Schmidt. Men vägen till makten har inte varit spikrak. Vestager var visserligen tidigt en stjärna i sitt parti. 1998 blev hon med sina 29 år den yngsta ministern genom tiderna, och i realiteten chef över sina egna föräldrar. Förutom utbildning låg nämligen även kyrkofrågor på Vestagers bord.

Men när Vestager 2001 tog över som partiledare i Radikale Venstre präglades de första åren av kris. Väljarna flydde det lilla mittenpartiet, nu i opposition, som varit vant att manövrera i maktens centrum. Margrethe Vestager var internt ifrågasatt och inte mindre än två partimedlemmar hoppade av och startade nya partier. En hel del väljare följde efter.

Vändningen kom när Margrethe Vestager inför valet 2011 tog det uppseendeväckande beslutet att rösta för statsminister Lars Løkke Rasmussens åtstramningspaket, som bland annat innebar sänkt ersättning för arbetslösa och höjd pensionsålder.

Tilltaget lockade över borgerliga väljare till Radikale Venstre. Efter valet 2011 kunde partiet gå in i regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna och Sociallstisk Folkeparti. ”Nog kom Thorning ut därifrån som statsminister, men Vestager kom ut med makten, och den har hon haft alltsedan dess.” skriver danska tidningen Politiken.

Som EU-kommissionär hör Margrethe Vestager till stjärnorna i Jean-Claude Junckers lag. I otaliga artiklar beskrivs hon som tuff och kall – ”till och med för att vara dansk”, för att citera brittiska The Guardian. Därefter konstateras ofta att hon trots allt har en kvinnlig sida – exemplifierad med det ihärdiga stickandet. Men att Vestager gjorde karriär som politiker samtidigt som hon födde barn fascinerar kanske mer utanför de nordiska länderna.

Annons
Annons

Jag uppfostrades med en väldigt stark värdering att man alltid ska skydda de små och fåtaliga mot dem som vill missbruka sina muskler.

En annan politiker och småbarnsmamma, fiktiva Birgitte Nyborg i tv-serien Borgen, är inspirerad av Margrethe Vestager. Förlagan berömde i somras serien i en intervju med DN, även om hon påpekar att de ”skippat de tråkiga bitarna” av politiken.

Margrethe Vestager har hyllats för sitt skarpa agerande mot mäktiga företag som amerikanska Google och ryska Gazprom. Men hennes arbete har handlat lika mycket om att sätta stopp för EU-länders gynnsamma skattebeslut för dylika företag.

Det mest aktuella exemplet är förstås kommissionens beslut om att den försvinnande lilla skattesats som Irland erbjudit till Apple bryter mot EU:s regler. 123 miljarder kronor i skatt ska den amerikanska it-jätten därför nu betala – ett beslut som överklagats av både Apple och Irland.

Kommissionären har sagt att hon inte är negativ till låg skatt som sådan, men den ska i så fall inte förbehållas rika och mäktiga företag.

– Jag uppfostrades med en väldigt stark värdering att man alltid ska skydda de små och fåtaliga mot dem som vill missbruka sina muskler och sin vikt för att få det de inte borde ha fått, sade Margrethe Vestager till nyhetsbyrån Reuters i samband med sin utnämning till kommissionär.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons