Annons

Veteran räddad av Trump beskrivs som giftig och ond

Edward Gallagher med hustrun Andrea efter förhören.
Edward Gallagher med hustrun Andrea efter förhören. Foto: Andrew Dyer/AP

”Killen är jäkligt ond”, ”Han var giftig”, ”Man kunde se att han var helt okej med att döda allt som rörde sig.” De läckta videoförhören från USA:s specialstyrkor landar nu mitt i den amerikanska valrörelsen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Elitsoldaterna i USA:s mytomspunna Seal-styrkor skräder inte orden när de beskriver sin omtvistade plutonchef Edward Gallagher i förhören från krigsförbrytarrättegångarna i USA.

Deras uttalanden om sin förra chef har blivit sprängstoff i den amerikanska valdebatten. Läckta videoförhör från soldaterna har i helgen publicerats i New York Times.

Gallagher blev rikskändis i USA i september 2018 när han åtalades för krigsbrott under sin tjänstgöring i Irak. Han anklagades för att ha skjutit mot civila och för att ha knivhuggit en bunden krigsfånge. Dessutom poserade han på bilder där han lyfte en dödad tonårspojke i håret.

Krigsbrottsanklagelserna höll inte i rätten. Men bilden med den döda tonårspojken från IS-styrkorna var omöjlig att förklara bort, enligt militärledningen.

US Navy, där Seal-styrkorna ingår, ville avskeda Gallagher och ta ifrån honom de prestigefyllda guldvingarna och treudden som alla medlemmar i elitförbandet får bära på sin uniform. Han degraderades därför i juli 2019.

Annons
Annons

Ett beslut som Donald Trump upphävde i november. Den amerikanske presidenten har lagt sig i rättsprocessen mot Gallagher flera gånger och beskriver honom som en krigshjälte.

Presidentens utspel på Twitter har beskrivits som en öppen strid mellan presidentämbetet och ledningen i US Navy. Men konflikten har också blivit en vattendelare mellan höger och väster i amerikansk politik inför det kommande presidentvalet.

Gallagher var fanjunkare i den amerikanska flottan och har fått flera utmärkelser i krigen i Afghanistan och Irak. Han har ingått i Seal-styrkorna sedan 2005 och flera av hans tidigare vapenbröder har förhörts i samband med krigsbrottsrättegångarna.

De läckta videoförhören ger nu för första gången allmänheten en direkt inblick i hur några av de andra Seal-specialisterna i förbandet betraktade Gallagher. New York Times har, förutom videoförhören, haft tillgång till filmer från soldaternas hjälmkameror och sms som skickats mellan andra medlemmar i elitförbandet.

Soldaterna kommenterar bland annat bilden där Gallagher håller upp den döde pojken framför kameran. Det var som om han ville visa upp en jakttrofé, säger flera av dem och beskriver hela scenen som ovärdig ett elitförband:

”Jag tror att Eddie var stolt över bilden”, säger en av de andra soldaterna i förhören.

Enligt videointervjuerna var det inte Gallagher som såg till att bilden på den döde pojken togs. Den ska ha tagits på uppmaning av ett högre befäl. Beslutet att lyfta den döde i håret och sprida bilden utanför gruppen av elitsoldater ska dock ha varit Gallaghers eget.

Han skickade bland annat bilden med den döde pojken till en vän och skrev:

"En bra historia bakom denna, tog honom med min jaktkniv", rapporterar The New York Times.

Gallagher besökte Donald Trump på presidentens privata residens Mar-a-Lago så sent som förra helgen. Efter mötet skrev den tidigare elitsoldaten att han "äntligen fick tacka" Trump med en "liten gåva" från sin tid i Irak.

Donald Trumps ingripande i november innebar att Gallagher kunde lämna Navy Seals på egen begäran – med bibehållen militär grad.

I kommentarer till CNN och New York Times kallar Gallagher de andra soldaternas uttalanden för lögner och förtal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons