Annons

Janerik Larsson:Vett och sans i klimatdebatten

Elva Kaffet i oktober förra året. Tove Lifvendahl möter Gunnar Hökmark ( M )
Elva Kaffet i oktober förra året. Tove Lifvendahl möter Gunnar Hökmark ( M ) Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Det mest välbehövliga är att klimatproblemförnekelse får konkurrens i rollen som alternativ till den officiella mediebilden där flygskam, barnprotestförhärligande, domedagsfradga och diktatursneglande dominerar stort.

Så kommenterar Widar Andersson i Folkbladet (s) en artikel i Kvartal av Ola Wong,

På samma spår är Gunnar Hökmark (m) i en likaså orädd och kraftfull plädering för vett och sans i samma debatt i Dagens Industri idag:

Det finns i grunden bara ett sätt att minska klimatpåverkan. Det är att minska den mängd fossila bränslen som tas upp ur jorden. Allt annat för oss vilse. Sverige är ett av de länder i världen som har minskat sin klimatpåverkan mest, men vi måste dra rätt lärdomar från detta. (- - -)

Det finns i dag två lärdomar från de senaste 30 årens utveckling.

Den första är att det inte är Sveriges utsläpp i sig som är avgörande - de förblir marginella i det globala perspektivet - utan vad Sverige inför världen kan visa att vi kan uppnå. Genom att visa att man kan förena minskade utsläpp med en växande ekonomi ger vi ett exempel som inte kan förhandlas bort. Vi förändrar inte världen genom offermentalitet utan genom ekonomiskt tillväxt, teknisk och industriell utveckling och demokratiskt stöd. Annars kommer inte de stora utsläppsländerna att följa efter.

Det andra är att den utveckling vi behöver för att kunna ersätta fossil teknologi med nya teknologier och infrastruktur kräver investeringar, tillväxt och handel. Om vi inte tillåter länder som i dag är fattiga att bli rikare kommer de inte att ha råd att med investeringar och högre kostnader för att ersätta kol, olja och naturgas.

I dag ökar uttaget av fossila bränslen ur vår jord. För framgång krävs därför att andra energiformer är så överlägsna de fossila till pris och tillgänglighet att kol, olja och naturgas stannar i marken. Så enkelt och samtidigt komplicerat är det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons