Annons

Maria Ludvigsson:Vi är alla en del av installationen

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Under strecket
Publicerad

Efter lunchmötet med goda samtal om tidsanda och framtidshopp var det lätt att bli nedslagen när Twitter sände pushnotis. ”Ofattbart. SD jämför EU med Hitler” twittrade Liberalernas Jan Björklund. EU-valrörelsen är igång.

Det finns bra inslag. Exempelvis är P1:s utfrågningar av partiernas toppkandidater skarpa. Lyssnaren förstår att de som frågar och de som svarar utgår från att väljarna är omdömesgilla och läskunniga vuxna.

Men valrörelsen har ändå varit den sunkigaste hittills. Och det skylles inte sociala medier utan var och en som missbrukar dem.

SD kräver att bli bemött som ett parti bland andra, men jämför i en reklamkampanj Sveriges förhållningssätt till Tyskland under 30- och 40-talet med Socialdemokraternas EU-politik i dag. ”Det är inte första gången som sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa” är budskapet.

Fortsättningen är ingen överraskning. Som om vi redan hade manus kommer S och L med uppläxningar. De noteras, men går någon verkligen i taket?

När Hitler har blivit en del av debattens vokabulär har den passerat en gräns. Det går nästan inte att ta i mer, att ”väcka känslor” eller att förfära.

Somliga menar att SD bidragit till svensk politik. Att partiet med sin retorik och sina åsikter gjort debatten lite friare och sannare. De har fel.

SD har gjort debatten och även somliga motdebattörer sämre. Genom att bara beskriva samhällsproblem men aldrig formulera reformförslag eller någon sammanhållen tanke om hur vi borde få till förändring, har de blivit en uppsamlingsplats för alla som är emot. Ett parti som byggt sin framgång på att vara emot kan heller inte förväntas bidra i konstruktiv anda i en valrörelse.

Men allt detta vet vi.

Aftonbladets kulturskribent Oisin Cantwell fångar det mycket väl (14/5): ”Vi ska vara medvetna om att vi alla är deltagare i en föreställning. En föreställning där akt läggs till akt och inget synbart slut finns. Många har något att vinna på denna show, men vilka som vinner mest råder det ingen tvekan om”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons