Annons

Maxime Persdotter Wallström:Vi är generationen som inte kom undan porren

Porr är fult, kvinnoförnedrande, oetiskt och äckligt – men också något som många konsumerar och njuter av. För min generation, millenniegenerationen, och de barn som växer upp i dag har porren varit både lättillgänglig och ofta gratis.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Porrfilter i skolan? Parterna i debatten står långt ifrån varandra.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Porrfilter i skolan? Parterna i debatten står långt ifrån varandra.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Porrfilter i skolan? Parterna i debatten står långt ifrån varandra.
Porrfilter i skolan? Parterna i debatten står långt ifrån varandra. Foto: Janerik Henriksson/TT

TV1000 började sända porr vid midnatt i början på 1990-talet. I dag har i princip alla barn obegränsad tillgång till internet i sina telefoner. Oavsett om man själv tittar eller ej, så påverkar mainstreamporren vår bild av sex.

Under våren har den offentliga debatten bland annat handlat om porrfilter i skolan. Parterna står långt ifrån varandra.

Å ena sidan jämställs porren med prostitution, övergrepp och trafficking. Den är något som kommer att traumatisera våra barn eller till och med fostra sexualförbrytare.

Å andra sidan beskrivs porren av vissa som en okränkbar del av individens egen sexualitet, oavsett om man samtidigt stöder en ohållbar industri.

Det är absolut inte ”etisk” porr som mellanstadiebarnen hittar när de googlar ”p o r r” första gången.

Annons
Annons

Samtidigt får svenska skolan skarp kritik av Skolinspektionen för allvarliga brister i sex- och samlevnadsundervisningen. Där skolan fallerar kan porren ge besked om exempelvis hur vuxna snippor och snoppar ser ut och om hur lesbiskt sex går till.

Att införa porrfilter kan alltså antingen vara en lösning för att skydda barnen – eller kanske en som gör att vi slipper ”ta snacket”.

Inom feministiska rörelser diskuteras porren i dag utifrån kvinnors sexuella frigörelse. Kvinnor ska ha lika mycket sexuell frihet som män länge har haft. Det innebär att även kvinnor ska få tända porr, utan att bli ”kink-skammade” eller på annat sätt ifrågasatta.

Porrindustrin är inte direkt en studie i jämställdhet. Får man njuta av porr ändå, trots att man är medveten om det? Om svaret är nej, då har skam och skuld flyttat in i sovrummet igen.

Och ja, det finns så kallad feministisk och etisk porr. Men den är ovanlig och kostar ofta i en värld där det allra mesta är gratis. Och det är absolut inte ”etisk” porr som mellanstadiebarnen hittar när de googlar ”p o r r” första gången.

I den här serien kommer Idagsidan vrida och vända på varför vi tittar, eller inte tittar, på porr och vad den gör med vår syn på sex och relationer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons