Philip Haglund är allsvensk fotbollspelare och entreprenör.
Philip Haglund är allsvensk fotbollspelare och entreprenör. Foto: Simon Rehnström

”Vi är tusen gånger bättre än storbankerna”

Fotbollsentreprenören Philip Haglund spår en mörk framtid för storbankerna. Och trots röda siffror tror han på snar lönsamhet för sin virtuella spargris Gimi.

Uppdaterad
Publicerad

Det är februari 2014. Uppumpad och redo står den allsvenska fotbollspelaren Philip Haglund i en vit välstruken skjorta utanför portarna till en av de svenska storbankernas huvudkontor i Stockholm. I månader har han slipat på vad han ska säga. När det väl är dags att gå in och prestera känner han sig mer exalterad än nervös.

En halvtimme senare lämnar han mötesrummet med en knuten näve i fickan.

– Det kändes skithäftigt, som att jag var klar för att spela ett VM-slutspel. Jag var helt säker på att det var en ”done deal”. Sedan var det radiotystnad från banken i två veckor innan de hörde av sig med ett tack, men nej tack.

Flera månader tidigare låg Philip Haglund i sin lägenhet i ett oktobergrått Göteborg och knaprade morfin. Fyra knäoperationer hade genomlidits sedan korsbandet rök när hans IFK Göteborg mötte Norrköping i maj. Konvalenstiden hade knappt ens nått halvtid.

Rehabträningen och extragiggen på fotbollsmagasinet Offside och PR-byrån Welcome till trots – han var uttråkad och rastlös.

– Min dåvarande tränare Mikael Stahre sa att jag såg ”kontrollerat aggressiv” ut under här tiden, minns Haglund skrattandes.

För att mota otåligheten i grind hade Haglund satt igång ett lika delar metodiskt som idogt sökande efter affärsidéer. Han hade trots allt en examen från Handelshögskolan från tiden i Brommapojkarna och nederländska Herenveen i bagaget. Entreprenörsintresset hade funnits med honom sedan han och ett par kompisar ordnade en nattklubb i Stockholm under de sena tonåren.

Det saknades appar där barn kunde sköta sina pengar och lära sig om ekonomi.

Annons

Efter ytterligare ett par morfinstinna, gråa dagar i lägenheten i Linnéstaden kom det plötsligt upp för honom – varför finns det inga virtuella spargrisar för barn?

– Jag visste inte vad jag letade efter för idé, men jag visste att jag var tvungen att vara 3–4 år före alla andra för att lyckas få genomslag. Så jag satt och läste på om Swish, Seqr och Wywallet och insåg två saker: dels att det låg i framtiden att sköta ens pengar i mobilen, och dels att det saknades appar där barn kunde sköta sina pengar och lära sig om ekonomi.

Självklart är det startup-obligatoriska arkadspelet intryckt i ett hörn på Gimikontoret i Gamla stan.
Självklart är det startup-obligatoriska arkadspelet intryckt i ett hörn på Gimikontoret i Gamla stan. Foto: Simon Rehnström

Det låg rätt i tiden, dagens barn har växt upp med smartphones och är vana med appar. Genast satte Philip Haglund igång att undersöka den konkurrerande marknaden och lärde sig ett program där han kunde rita upp produkten för potentiella investerare.

Annons

– Jag märkte att jag var ganska ensam med idén, det var bara något bolag i England som höll på med liknande tjänster. Under de första åren har jag varit orolig att jag ska vakna upp och så har någon annan lanserat en produkt efter exakt samma idé.

Drygt fem år har passerat sedan Philip Haglund fick nobben av den svenska storbankens investerare. Fotbollsspelaren Haglund har sedan länge lämnat IFK Göteborg och spelare numera forward i det allsvenska Uppsalalaget Sirius.

Jag är ingen filantrop, det är klart att Gimi måste bli lönsamt.

Entreprenören Haglund är dock i Stockholm, där han tar emot SvD på sitt startup-kontor på Skeppsbron. Gimi, står det på skylten.

– Gimi med hårt G. Många säger fel, säger Haglund.

Besvikelsen efter investeringsavslaget från banken behövde inte bli långvarig – redan i juni samma år investerade Reforcegrundaren Ulf Arnetz i företaget, och i augusti 2014 flyttade Haglunds startup in i Arnetz lokaler i Gamla stan.

Sedan dess har företaget växt till omkring 25 anställda, appen laddats ned över 1 miljon gånger och samlat in knappt 50 miljoner i investeringar från bland andra Klarnas tidigare styrelseledamot Eva Cederbalk, Lena Aplers Collector Ventures och den före detta fotbollspelaren, tillika lagkramraten med Haglund, Tobias Hysén.

Annons
Företaget Gimi är inkvarterade i Reforcegrundaren Ulf Arnetz lokaler vid Skeppsbron.
Företaget Gimi är inkvarterade i Reforcegrundaren Ulf Arnetz lokaler vid Skeppsbron. Foto: Simon Rehnström

Men att driva in investeringar och starta en app är enkelt – att göra företaget lönsamt är betydligt svårare. Hittills har Gimi inte omsatt en krona och gjorde i fjol ett minusresultat på 8,5 miljoner kronor. Appen, som är gratis att ladda ned, kommer heller aldrig att ta in reklamannonser, intygar Haglund.

– Jag är ingen filantrop, det är klart att Gimi måste bli lönsamt. Vi räknar med att vi har ett positivt kassaflöde inom tre år.

Planen för Gimi är erbjuda de drygt 125 000 aktiva användarna en premiumversion av tjänsten, när företaget rör sig mot att vara en digital bank snarare än en virtuell spargris.

En viktig pusselbit på vägen offentliggörs på onsdagen då Gimi lanserar ett förbetalt betalkort som är direkt kopplat till appen. Med kortet kan föräldrarna föra över pengar och samtidigt ha full koll på hur deras barn använder dem.

Annons

Gimis användare har under våren kunnat ställa sig i kö för att få kortet, där de två bollarna från amerikanska Mastercards logga, syns tydligt.

– 10 000 har ställt sig i kö till Gimi-kortet. Det visar verkligen att familjer behöver nya sätt att hantera barnens pengar nu när kontanter slutar att användas.

Var det självklart att samarbeta med Mastercard?

– Ja, det var självklart efter att ha utvärderat alla alternativ. Mastercard har från första början stått bakom vår vision om att inkludera unga i vårt finansiella samhälle. Vi hade inte kunnat ha en bättre samarbetspartner.

Idén med ett bankkort kopplat till appen skiljer visserligen Gimi från andra sparappar som Buddy och Tink, men redan nu kan man ladda ned Handelsbankens barnapp som i mångt och mycket fyller samma funktioner som Gimi. Även SEB och Swedbank har appar och tjänster som riktar sig mot ungdomar under 18 år.

Känner du dig orolig för att storbankerna ska ta era kunder?

– Inte ett dugg, vår tjänst är tusen gånger bättre än deras. Nu vill jag inte låta kaxig, men det är väldigt svårt för en bank att utveckla det vi gör. Exempelvis kan vem som helst ladda ned Gimi gratis, medan man måste vara kund hos banken för att starta ett konto hos dem, säger Haglund.

Annons

Precis som Klarnagrundaren och Handelsalumnen Sebastian Siemiatkowski spår Philip Haglund storbankernas – Klarnas och Gimis huvudkonkurrenters – nära förestående död.

– I dag dominerar de stora svenska bankerna marknaden och har stora mängder vuxna kunder. Men jag tror inte att det kommer se ut så om 10–15 år, när generation Alpha växer upp. De har hela sitt liv använt digitala tjänster för att sköta sina ärenden, jag ser ingen anledning till varför de inte skulle vända sig till digitala banker.

Vid sidan om Gimi har Haglund haft en bra säsong med Sirius i Allsvenskan. Det ser dock ut att bli en hård strid om att klara kontraktet.
Vid sidan om Gimi har Haglund haft en bra säsong med Sirius i Allsvenskan. Det ser dock ut att bli en hård strid om att klara kontraktet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men det är ju som sagt inte bara i fintechvärlden som Philip Haglund ska vända upp negativa resultat. När Allsvenskan gick på sommarledighet i början av juni pekade mycket på att Sirius går en tuff höstsäsong till mötes, och att man får kämpa för att klara kontraktet i landets högsta serie.

Annons

Även om det är ovanligt är det inte unikt att fotbollspelare grundar och driver startups vid sidan av sin idrottskarriär. Det mest kända exemplet är kanske fransmannen Mathieu Flamini, som vid sidan av sitt mittfältsgnuggande i AC Milan för omkring ett decennium sedan även grundade GF Biochemicals, som i dag är världsledande på att framställa och sälja levulinsyra.

Hur hinner du vara fotbollsproffs samtidigt som du rattar en startup?

– Med Sirius tränar jag aktivt ungefär två timmar om dagen, vilket egentligen alla borde göra för att prestera bättre. Efter det har jag ungefär 12 timmar kvar av dagen, vad ska jag hitta på då? Tiden är inget problem, jag kan alltid planera företagstiden efter träningar och matcher, säger Philip Haglund.

Då var det jag som fick säga tack, men nej tack.

Hur kommer det sig att inte fler idrottsmän studerar eller driver företag vid sidan av sin sport?

– Jag vet faktiskt inte, det är inte så att fotbollspelare är mindre smarta eller något sådant. Jag tror kanske det är enkelt att vara bekväm.

Att man efter träningen fikar och spelar Fifa resten av dagen?

– Haha, ja precis. Lite så. Men jag tycker att stereotypen av en fotbollspelare håller på att ändras. Det är inte bara feta bilar och Fifa längre, utan folk har intressen vid sidan av fotbollen också.

Philip Haglund vill inte avslöja vilken bank som nekade hans säljpitch för fem år sedan, men medger att det var ”en av dem som krisade lite i våras”. Nyligen hörde banken av sig för att fråga om ett samarbete.

– Då var det jag som fick säga tack, men nej tack. Det var skönt, även om det inte var en hämnd från min sida på något sätt. Det var mer ett kvitto på att vi har gjort något bra.

Innan han flyttade till holländska Herenveen 2010 hann Haglund göra 71 ligaframträdande i moderklubben Brommapojkarna.
Innan han flyttade till holländska Herenveen 2010 hann Haglund göra 71 ligaframträdande i moderklubben Brommapojkarna. Foto: Adam Ihse/TT

Självklart är det startup-obligatoriska arkadspelet intryckt i ett hörn på Gimikontoret i Gamla stan.

Foto: Simon Rehnström

Företaget Gimi är inkvarterade i Reforcegrundaren Ulf Arnetz lokaler vid Skeppsbron.

Foto: Simon Rehnström

Vid sidan om Gimi har Haglund haft en bra säsong med Sirius i Allsvenskan. Det ser dock ut att bli en hård strid om att klara kontraktet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Innan han flyttade till holländska Herenveen 2010 hann Haglund göra 71 ligaframträdande i moderklubben Brommapojkarna.

Foto: Adam Ihse/TT