Annons

La RagazzaVi blir golvade – sedan kommer varmrätterna in

Foto: Tomas Oneborg

Italiensk finmat i varm och välkomnande matsal. Tyvärr är det som serveras allt för ojämnt och SvD Krogguidens höga förväntningar infrias inte.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

La Ragazza

Typ
Lyx
Kontakt
Stora Nygatan 20, 08-50640086

Betyg: 3 av 6

Vi har många gånger känt oss som flickan med svavelstickorna när vi passerat La Ragazza. När Stora Nygatan är stimmig av halvpackade stockholmare på väg hem från en aw och storögda turister som letar efter en krog där de får plats har skyltfönstret på La Ragazza, med ett bord för två smart placerat, lockat.

Den kväll vi faktiskt går in är välkomnandet varmt.

En del av inredningen känns igen från populära Pubologi, inte minst bokstäverna som hänger i fönstret. Nu är inriktningen, som på så många nyöppnade restauranger i Stockholm 2019, italiensk. Vi kan inte låta bli att tänka att La Ragazza är just en italiensk version av Flickan, som ju tillhör samma krogkoncern och hyllades av SvD Krogguiden för ett par år sedan. Gastrokvarteret i Gamla stan där också Djuret ingår drivs av den erfarne krögaren Daniel Crespi. Allt ovan skapar förväntningar.

Vid vårt första besök serveras en avsmakningsmeny, en prisvärd sådan med åtta rätter i olika storlekar, för 695 kronor. De fem första kommer som snacks och vi blir golvade av såväl burratan, med sibirisk störkaviar, som pulpo-carpaccion med olja och vinäger. Den första smälter i munnen med en behaglig sälta och den andra är härligt syrlig och lite het.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Mellanrätten glaskokt hummer med friterad bergtunga lämnar tyvärr en del övrigt att önska. Friteringen är ljus och seg och hummersåsen på tok för salt. Det är inte gott.

Mer glada blir vi av risotton som är underbart mustig med höstsvamp och tryffel, toppad med parmesanskum.

Vi vill trivas på La Ragazza men förvånas över hur ojämna de rätter vi får in är.

Vid vårt nästa besök är konceptet ett annat med två menyer, en mindre för 450 kronor, och en större för 650 kronor. Vad som ingår i vad är inte helt tydligt. Därför blir vi glada när vi till den mindre menyn serveras tre olika mindre förrätter där var och en är ett glädjeämne. Bäst är dock sotad fint skuren pilgrimsmussla smaksatt med en dos citron och en majonnäsliknande kräm med rökiga paprikatoner.

Efter förrättarna väljer vi tortellini, en hemmagjord pastabit fylld med kalv och dragon som serveras med hummerbuljong. Det är rustikt och vällagat. Den andra i sällskapet väljer risotto som denna gång mest är salt.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Vårkyckling på tre vis – stekt, grillad och friterad – är en besvikelse. Och varför vårkyckling i december? En besvikelse är också den överbakade torsken med mussel-mousseline. Smakerna lyfter inte alls och båda rätterna skulle passa på en bättre lunchkrog. 

Avslutningen i form av äppelkaka med karamelliserad zabaglione smaksatt med bergamott och färskostsorbet är en mustig men härlig avslutning.

Vi vill trivas på La Ragazza men förvånas över hur ojämna de rätter vi får in är. Vissa, främst förrätterna, lever upp till våra högt ställda förväntningar medan andra får oss att tveka inför att komma tillbaka.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons