Annons

Vi blir lyckliga av att ge – sant eller falskt?

Jakten på julklappar i december kan utmana humöret hos många av oss. Vissa påstår dock att vi mår bra av att vara generösa och ge till andra. Finns det några vetenskapliga belägg för detta?

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Foto: ColourboxBild 1 av 3
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 3

Illustration: Thomas Molén

Bild 3 av 3

Illustration: Thomas Molén

Foto: ColourboxBild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 2
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén Foto: Colourbox

Påstående

Julen närmar sig och detta innebär för de flesta av oss att det är hög tid att börja införskaffa julklappar. Det finns en stark tradition att ge gåvor under jul – till våra närmaste men också till behövande och välgörenhetsorganisationer. Vissa påstår att vi mår bra av att ge till andra och att det till och med gör oss lyckligare än när vi unnar oss själva något.

Finns det några vetenskapliga belägg för att vi blir lyckliga av att ge?

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons

Genomgång

Vid en första anblick kan det tyckas paradoxalt att vi människor skulle bli lyckliga av att vara generösa. Borde det inte vara mer gynnsamt för oss ur överlevnadssynpunkt att endast drivas av ett egenintresse och därmed roffa åt oss istället för att ge? Det finns dock en hel del vetenskapliga belägg för att vi faktiskt mår bättre när vi ger än när vi spenderar pengar på oss själva.

En studie visade att spädbarn uppvisade större glädje när de gav bort en godsak jämfört med när de själva fick den.

Flera studier har rapporterat ett positivt samband mellan att spendera en större del av sin inkomst på andra och lycka. Forskare har också utfört experiment där slumpmässigt utvalda försökspersoner fått köpa saker till andra eller till sig själva (1-2).

Resultaten visar att de som köpte saker till andra upplevde större lycka än de som fick köpa saker till sig själv. Det finns också forskare som visat att belöningssystemet i hjärnan aktiveras när vi donerar pengar till välgörenhetsorganisationer (3-4).

Att vi mår bra av att vara generösa kan vara ett inlärt beteende. Om vi får en belöning när vi beter oss på ett visst sätt, till exempel om vi får beröm när vi ger bort något, förstärks detta beteende och på sikt gör det oss mer generösa. Det finns dock vissa belägg för att generositet faktiskt också är en medfödd egenskap.

Bland annat har forskare visat att denna egenskap finns hos oss väldigt tidigt i livet. En studie visade att spädbarn uppvisade större glädje när de gav bort en godsak jämfört med när de själva fick den (5).

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

En trolig orsak till människans överlevnad och framgång som art är vår förmåga att samarbeta. En grupp människor kan tillsammans åstadkomma mycket mer än vad en enskild person kan göra. Detta samarbete främjas av olika typer av prosociala beteenden – till exempel att vi ibland prioriterar andra före oss själva (6). När människan levde som jägare och samlare bodde vi också i små samhällen där de människor vi hade omkring oss var släktingar som delade våra gener.

Därför var det fördelaktigt för vår möjlighet att sprida våra gener om vi faktiskt tog hand om de människor vi levde tillsammans med. Med dessa förklaringsmodeller är det således inte alls paradoxalt att människan ibland bortprioriterar sig själv till förmån för andra.

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Det finns vetenskapliga belägg för att vi, åtminstone på kort sikt, blir lyckliga av att ge.

Slutsats

Om ni, som jag, stressar runt i trånga butiker dagarna före julafton på jakt efter julklappar kan det vara svårt att föreställa sig att dessa gåvor faktiskt ökar våra lyckokänslor. Det finns dock en hel del vetenskapliga belägg för att vi mår bra av att ge, till och med bättre än när vi själva unnar oss något. Det finns också belägg för att detta är en medfödd egenskap, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur viktigt socialt beteende är och har varit för att våra samhällen ska kunna fungera och för mänsklighetens överlevnad.

Med andra ord finns det vetenskapliga belägg för att vi, åtminstone på kort sikt, blir lyckliga av att ge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons