Annons

”Vi borde värdera plasten som guld”

För att minska nedskräpningen av stränder och hav har EU-parlamentet röstat fram ett förslag om att förbjuda användningen av engångspartiklar av plast.

Men all plast är inte dålig. Använd rätt kan den vara guld värd.

IVL Svenska Miljöinstitutets Åsa Stenmarck, som är utsedd av regeringen att utreda plastens miljöeffekter, berättar mer.

Under strecket
Publicerad

Steve Vincenti promenerade på Miami beach iklädd 500 plastpåsar i en protest mot nedskräpningen 2014.

Foto: Lynne Sladky/APBild 1 av 1

1 / 6

Steve Vincenti promenerade på Miami beach iklädd 500 plastpåsar i en protest mot nedskräpningen 2014.
Steve Vincenti promenerade på Miami beach iklädd 500 plastpåsar i en protest mot nedskräpningen 2014. Foto: Lynne Sladky/AP

Finns det någon plast som är bra?

Ja, absolut. Vi använder plast för att få maten att hålla längre, för att få lättare konstruktioner och till isolering i hus. När plast används rätt är den fantastisk. Den är dessutom relativt billig, går att göra i olika former och den håller länge.

Men det är allt detta som också ställer till med problemen. Den är lite för billig och därför lätt att överanvända, den bryts inte ner i naturen och eftersom den kommer i många former är den svår att återvinna.

Enligt Åsa Stenmarck borde vi värdera plasten som guld:

– Om ett material ses som värdefullt så ser man till att ta hand om det, man tillverkar inte onödiga saker och man ser till att det samlas in och återvinns.

Annons
Annons
Foto: Hanna Franzén/TTBild 1 av 1

2 / 6

Foto: Hanna Franzén/TT

Måste vi helt sluta med plast?

Nej, men vi behöver se till att vi inte använder plast i onödan och vi behöver fundera över vår konsumtion. Det är också viktigt att de produkter vi tillverkar är från återvunnen eller förnybar plastråvara.

– Dessutom behöver vi fundera på vilka möjligheter det finns att byta ut plasten och fortfarande få en resurseffektiv produkt, säger Åsa Stenmarck.

Som konsument kan du se till att inte köpa onödiga saker och att lämna din plast till återvinning – till förpackningsåtervinningen med förpackningar och till återvinningscentralen med annan plast. Nedbrytbar plast bryts inte ner ute i naturen, och ska lämnas till brännbart eftersom den förstör den vanliga återvinningen. Vad gäller plastpåsar så använd den påse du redan har, så många gånger som möjligt.

Annons
Annons

Muggar och sugrör i plast.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

3 / 6

Muggar och sugrör i plast.
Muggar och sugrör i plast. Foto: Jessica Gow/TT

Hur stor påverkan har det om EU beslutar att förbjuda engångsartiklar?

Det har stor betydelse på många sätt, inte minst för att beslutet visar på en extremt tydlig riktning och ambition, menar Åsa Stenmarck:

– De produkter man valt att förbjuda är just sådana produkter som hamnar på topp-10-listor över nedskräpande produkter. Så genom att minska användningen av dessa minskar också tillförseln av plast till nedskräpningen.

Men man ska vara medveten om att en pappersmugg eller ett papperssugrör skräpar ner lika mycket som om de är gjorda av plast. Så det är viktigt att jobba med att förändra våra beteenden. Man kan ställa sig själv frågan om man verkligen behöver engångsprodukter, som sugrör när jag dricker läsk och, kan det finnas alternativ till att jag hämtar lunchen i en engångslåda?

Annons
Annons

Svarta plastförpackningar har en mörk baksida – de optiska sorteringsmaskinerna i återvinningen kan inte läsa av dem. Därför trillar de ur kretsloppet och bränns direkt.

Foto: Hanna Franzén/TTBild 1 av 1

4 / 6

Svarta plastförpackningar har en mörk baksida – de optiska sorteringsmaskinerna i återvinningen kan inte läsa av dem. Därför trillar de ur kretsloppet och bränns direkt.
Svarta plastförpackningar har en mörk baksida – de optiska sorteringsmaskinerna i återvinningen kan inte läsa av dem. Därför trillar de ur kretsloppet och bränns direkt. Foto: Hanna Franzén/TT

Varför är plasten så svår att återvinna?

Det finns många olika sorters plast som innehåller en stor mängd varierande tillsatser, varav vissa är kemikalier som kan vara farliga i höga koncentrationer. Detta gör att det är svårt att få en bra kvalitet på den återvunna plastråvaran.

Men det finns lösningar för att skapa mer återvinning, som att redan i designfasen se till att produkten inte innehåller kemikalier eller andra tillsatser som gör den svår att återvinna, och att den är lämpad för sortering.

Själva sorteringstekniken kan också utvecklas och förbättras, men detta kostar pengar och det lägger man inte på ett material som anses ha ett lågt värde.

– Glädjande nog sätter många företag nu mål kring att ha återvunnen råvara och skapa återvinningsbara produkter, säger Åsa Stenmarck.

Annons
Annons

Plastskräp flyter iland och samlas längs kusterna.

Foto: Terje Pedersen/TTBild 1 av 1

5 / 6

Plastskräp flyter iland och samlas längs kusterna.
Plastskräp flyter iland och samlas längs kusterna. Foto: Terje Pedersen/TT

Vad är egentligen bioplast?

Bioplast kan antingen syfta på plast som är nedbrytbar eller på plast som är gjord av förnybara biobaserade råvaror, som majs eller sockerrör. Det går att tillverka plast som är nedbrytbar både av biobaserade eller fossila råvaror och det går att göra biobaserad plast med samma egenskaper som fossilplast. Begreppet kan därför vara förvirrande och skapa missförstånd.

Enligt Åsa Stenmarck är det bättre att, i stället för att prata om bioplast, prata om plast som är gjord av förnybara råvaror (biobaserade eller kanske koldioxid) eller plast som är komposterbar (eftersom det är just en kompost i stor skala som behövs för att nedbrytning av plasten ska ske).

– Det finns också en stor risk att gemene man genom att höra namnen biobaserad eller nedbrytbar plast tror att den ska bete sig som ett äppelskrutt – det gör den inte, säger Åsa Stenmarck.

Annons
Annons

Versova Beach i Bombay, Indien, är nedskräpad av massor av plast.

Foto: Rajanish Kakade/APBild 1 av 1

6 / 6

Versova Beach i Bombay, Indien, är nedskräpad av massor av plast.
Versova Beach i Bombay, Indien, är nedskräpad av massor av plast. Foto: Rajanish Kakade/AP

Kommer all plast i framtiden att bli fossilfri?

All plast kommer inte att vara tillverkad av förnybara material, enligt Åsa Stenmarck.

– Vi använder många plasttyper idag där det inte är möjligt att ersätta oljan, men där vi ändå behöver produkten som sådan, säger hon.

Åsa Stenmarck tror att omställningen till mer fossilfria material kommer att ske på flera sätt. Dels kommer det att utvecklas andra material, troligen baserade på skogsråvara, som kan ersätta plastmaterialet, dels kommer andelen plast som tillverkas från förnybara källor att öka. Vi kommer även att öka återvinningen av den fossila plasten.

– Att se till att den fossila plasten snurrar flera gånger är en del av nyckeln likväl som att öka användningen av förnybar råvara i plast.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons