Annons

EastVi drabbas av personalens totala oengagemang

Foto: Tomas Oneborg

Med AA-läge vid Stureplan och som den första av stans Asieninspirerade partykrogar har East något att förvalta. Det gör de tyvärr riktigt dåligt just nu.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

East

Typ
Mellanklass
Kontakt
Stureplan 13, tel: 08-611 49 59

Betyg: 3 av 6

En trött och uttråkad hovmästare möter oss på East vid Stureplan. Denne lyckas visa oss till bords i den halvtomma lokalen utan att en enda gång se oss i ögonen.

Som tur är kommer sedan en engagerad och vänligt kunnig servitris och tar över.

Vid ett annat besök, som verkar hamna mitt mellan lördagens ”daggäster” och ”kvällsgäster” drabbas vi av personalens totala oengagemang. Det följer hela middagen. Från det att vi får vänta drygt en halvtimme på att få beställa dryck till att vi vid middagens slut ser oss nödgade att gå till kassan och betala.

De övriga gästerna är vid vårt ena besök först barnfamiljer som äter tidig middag, för att sedan blandas upp av större gäng med unga, runt 18, som sippar drycker och äter något litet, på sin väg ut i Stockholmsnatten.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

Detta gör att stället för en stund snarare känns som Vapiano, Giretto eller Jureskogs. Alltså prisvärda restauranglika upplevelser av bättre snabbmat. Och det är också här Easts problem ryms.

Prisnivån här är definitivt innerstadshög restaurang.

För prisnivån här är definitivt innerstadshög restaurang. Och de ställen som man borde konkurrera med är andra Asieninspirerade partykrogar som Kasai, Tako, Ling Long, Farang eller Berns asiatiska.

Så till maten. Det börjar med en rivstart. Tuna Rocoto Roll, sushirullar, är en delikatess. Tonfisk, avokado, mango och majonnäs, toppat av friterad gul quinoa och en salsa i perfekt mix. Även tre utvalda sushi gör oss på gott humör. Lax, pilgrimsmussla och tonfisk. Laxen är lätt halstrad och toppas med en flisa grillad pecorino. Utsökt. Till det dricker vi en svalt österrikisk Grüner Veltliner.

Foto: Tomas Oneborg

Den bräserade kycklinggyozan visar sig däremot vara friterad när den kommer till bordet. Och här någonstans börjar matmaskineriet på East att halta. Kimchi, den heta koreanska fermenterade kinakålen, är ett stolpskott. Visserligen vackert röd men kliniskt befriad från smak av chili.

Cevichen träffar inte heller rätt. Fisken har bra konsistens och vi uppskattar den rostade majsen, men saknar den fräscha limesmaken.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Det finns mängder av krogar i Stockholm som serverar bra asiatisk mat till betydligt bättre priser.

Rätten är också vattnig och har en lite skarp eftersmak. Den skivade ryggbiffen i ”Beef Korat” är tyvärr lite seg, och övriga smaker: picklad rödkål, rostad vitlök och het tamarindsås lyfter inte heller restaurangens näst dyraste rätt.

Då lyckas man betydligt bättre med huvudrätten, Tuna Yo. Lätthalstrad tonfiskfilé med glasnudlar, päronskivor och East egen bulgogidressing. Det är vackert upplagt och lyckade smakkombinationer. Sältan i tonfiskfilé kontrasteras av det söta päronet.

Foto: Tomas Oneborg

Det som skaver på East är att vi inte riktigt förstår varför vi ska gå dit. Det finns mängder av krogar i Stockholm som serverar bra asiatisk mat till betydligt bättre priser. När partykänslan inte heller infinner sig och servicen frånvarande uteblir huvudargumentet till att besöka krogen.

Brasseriegruppen, som äger East (även Pas D’Art, Villa Godthem och Prinsen bland annat) renoverade ytskikten för att ge stället ett ansiktslyft när de tog över 2018. Men det räcker inte. Det krävs mer engagemang för att försvara denna klassikers position på krogkartan.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons