Annons

Restaurang LoénVi faller pladask för det fantastiska ”hålet i väggen”

Foto: Tomas Oneborg

Ett hål i väggen – med underbara smaker och suverän personal. Vore det inte för lite osig atmosfär och en smått livsfarlig toalett skulle stället kamma hem full pott.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Restaurang Loén

Typ
Mellanklass
Kontakt
Rådmansgatan 23, 08-20 99 50 

Betyg: 5 av 6

Det är ett rätt slitet uttryck, men i Loéns fall finns det inget bättre sätt att beskriva restaurangen än just som ett ”hål i väggen”. Vi går fel och cyklar förbi innan vi hittar stället i gränslandet mellan Vasastan och Östermalm. Hela alltet – inklusive köket – ryms i ett avlångt rum och är ungefär lika stort som en normalstor etta.

Det är trångt, det är trevligt och vi trivs i den med Stockholmsmått mätt nedtonade inredningen.

Det har blivit något av ett grepp i Krogstockholm att servera ”det personalen gillar” och det är just vad de två ägarna, som också står i köket, gör. Det är snacks, det är smårätter och någon enstaka varmrätt. Menyn byts ut från grunden var sjätte vecka.

Vi börjar med snacks och faller pladask för majskolven med padrones, picklade i hemgjord tonic och smörsås. Det är sött, det är syrligt med lite hetta och såsen skulle vi kunna äta med sked. Ostron med egengjord vinägrett är också en fröjd.

Utöver de underbara smakerna är det den personliga servicen som gör ett besök på Loén så minnesvärt.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

”Räkor, brioche, kycklingskinn, kalixlöjrom” dras ner något av att briochen är lite bränd, men räkorna är färska och spänstiga och det friterade kycklingskinnet ger bra knaprighet. Den lilla lammköttbullen svävar på en pinne ovan en liten hög med brysselkål, äpple, vitlök, dill och smör och är en kompakt smakbomb.

Kvällens favoriter är mellanrätterna ”burrata, rabarber, pistagenötter” och ”hummer, pasta, parmesan, dragon och smör”. Den förstnämnda en umami-explosion av spanska vintertomater, balsamico och nötter på den fylliga och mustiga osten. Hummerspad ger smak till den egengjorda pastan i vår andra favorit, och den halva hummern till är fast och fin.

Ihop med len smör- och dragonsmak är det en upplevelse vi gärna hade njutit en till portion av.

1/3
Foto: Tomas Oneborg
2/3
Foto: Tomas Oneborg
3/3
Foto: Tomas Oneborg

Bland desserterna testar vi ”Kaffegodis” som är en chokladpralin, en fransk madeleinekaka och en bivaxkaka friterad i tempurasmet. Samligen delar smakerna. Ena gången är omdömet ”trist", andra gången tycker vi det är en trevlig och god avrundning i all enkelhet.

Helt fantastisk är däremot desserten äppelsufflé med glass gjord på gräddfil, allt toppat av lönnsirap. Det är både lent, varmt och kallt, liksom sött och syrligt.

För att gå på toaletten måste man klättra lodrätt ner för en stege där det gäller att trampa rätt.

Utöver de underbara smakerna är det den personliga servicen som gör ett besök på Loén så minnesvärt. Här finns sann matpassion – och vi blir inbjudna att dela den.

De enda sakerna vi har att invända emot är att den öppna lokalen inte riktigt klarar av att avleda matoset och så är det toaletten. För att gå på denna måste man klättra lodrätt ner för en stege där det gäller att trampa rätt. Det känns smått livsfarligt. Man bör vara spik nykter och inte ha artrosknän för att kunna ta sig ner utan risk för skador.

I övrigt är det bara för Loén att fortsätta längs den inslagna vägen. Den vandrar vi gärna igen och igen.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons