Annons

”Vi fokuserar på att bekämpa viruset”

Stockholms stads grönblåa majoritet: Karin Ernlund (C), Jan Jönsson (L), Anna König Jerlmyr (M), Daniel Helldén (MP) och Erik Slottner (KD) vid en pressträff om coronaviruset.
Stockholms stads grönblåa majoritet: Karin Ernlund (C), Jan Jönsson (L), Anna König Jerlmyr (M), Daniel Helldén (MP) och Erik Slottner (KD) vid en pressträff om coronaviruset. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den grönblå majoritetens arbete fokuserar på bekämpningen av pandemin. Socialdemokraterna är varmt välkomna att bidra i det arbetet. Det skriver Stockholms styrande majoritet i en replik till Karin Wanngård.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | ARBETSVILLKOR

Vi befinner oss mitt uppe i pandemin och det är därför beklagligt att Karin Wanngård (S) under denna kris väljer att misstänkliggöra det arbete som görs av myndigheterna.

Hennes S-motsvarighet i Region Stockholm har lovat borgfred för att bekämpa pandemin covid-19, men tyvärr verkar Karin Wanngård välja att inte ägna sig åt samma statsmannamässighet.

I sin debattartikel hävdar Karin Wanngård att ”det är tydligt att insatserna för att minska smittspridningen inom omsorgsverksamheterna har varit alltför senfärdiga”. Insatserna som hon menar har varit sena har skett enligt expertmyndigheters rekommendationer och följer den svenska strategin för att bekämpa covid-19.

Det är en svår tid, och vi står inför det faktum att coronaviruset tagit sig in på äldreboenden i samtliga Sveriges 21 län. Våra medarbetare inom äldreomsorgen gör varje dag gör ett fantastiskt arbete för att minska smittspridningen och för att ge våra äldre en god vård och omsorg. Vi är stolta över vår personal inom äldreomsorgen och vi vidtar alla medel för ge dem förutsättningar att bedriva en patientsäker omsorg.

Annons
Annons

Redan i början av mars förtydligade staden hur covid-19-smittade äldre skulle få kohortvård (avdelad vård) på stadens särskilda boenden i enlighet med dess beredskapsplaner. Särskilda förstärkningsteam för covid-19 är sedan länge införda i kommunal hemtjänst och vi har nu stärkt upp genom att erbjuda dessa team även till privata utförare vid behov. Vi ser till att schemalägga vår timavlönade personal en längre period i så hög utsträckning som det går för att säkerställa att all vår personal har rätt till sjuklön. Även bland timavlönade eftersträvar staden hög personalkontinuitet.

Pandemin har inte bara tagit sig in på våra äldreboenden i Sverige utan även i övriga Europa. WHO meddelade i förra veckan att 40 procent av avlidna i covid-19 i Europa har vårdats på äldreboenden. Det är svårt att skydda riskgrupper i så kontaktintensiv verksamhet som äldreomsorgen är, dessutom när vi fortfarande vet väldigt lite om det nya coronaviruset. Det kommer en tid då Stockholms, Sveriges och Europas hantering av denna pandemi ska utvärderas. Och vi är övertygade om att sådana utvärderingar bäst görs av smittskyddsexperter.

Vi i den grönblå majoriteten i stadshuset fokuserar hårt nu på att bekämpa pandemin och vi gör allt vi kan för att begränsa smittspridningen, bland annat genom att prioritera bemanning och inköp av skyddsutrustning.

Socialdemokraterna är varmt välkomna att bidra i det arbetet.

Anna König Jerlmyr (M)
finansborgarråd i Stockholms stad
Jan Jönsson (L)
socialborgarråd i Stockholms stad
Daniel Helldén (MP)
trafikborgarråd i Stockholms stad
Karin Ernlund (C)
idrotts- och integrationsborgarråd i Stockholms stad
Erik Slottner (KD)
äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons