Annons

”Vi förväntade oss helt olika saker av semestern”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Toalettvanor, mat- och sovklockor, personligheter. Det är mycket som ska synka när man semestrar ihop med andra. Etikettexpert Sofia Larsson tipsar om hur ni får samvaron att flyta smidigare.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag skulle gärna vilja ha lite råd kring det här med att åka på semester med andra, både kompisar och familjemedlemmar. Det blir så lätt krockar i relationerna.

En gång åkte vi på utlandssemester med en annan familj och när barnen hade gått och lagt sig så såg vi fram emot vuxet sällskapande med intressanta diskussioner och vin. Men då gick den andra familjens vuxna och la sig istället. Vi hade helt enkelt olika förväntningar på semestern.

Jag har också varit med om att jag rest med en kompis som visade sig se vår resa som en träningssemester, medan jag sökte avkoppling. Hur får man till en bra samvaro?

Sofia Larsson: En resa äger inte alltid rum bara på det fysiska planet. Den kan också leda till att du lär känna nya sidor av dig själv – vilket nästan alltid är givande. Du kan också få se nya sidor av ditt ressällskap, både goda och mindre goda.

Plötsligt ska ni inte bara synka personligheter utan även mat- och sovklockor och toalettvanor. Det kan slita på den starkaste av relationer.

Enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio oroar sig 12 procent av svenskarna för att inte hålla sams under semestern.

Annons
Annons

Mitt främsta råd är att tänka efter före: en semester säger mer än tusen vanliga dagar. Ha ett snack där ni går igenom era förväntningar, helst innan resan är bokad. Om ni upptäcker redan här att ni har helt olika bild av vad semestern ska innehålla så är det kanske bättre att bege sig åt olika håll.

Några saker som kan vara bra att stämma av:

• Budget. För vissa är det känsligt att prata om pengar, och ni behöver inte vädra hela er privatekonomi. Men det är bra att klargöra hur mycket ni är villiga att lägga på just denna resa.

• Strandhäng eller sightseeing? En av de mer klassiska semesterkonflikterna. Lika bra att vädra den preventivt, de flesta vet ju vad de föredrar.

• Väderkänslighet. Få saker kan sänka en semester så mycket som att vara med någon som konstant klagar på vädret. Vi kan inte styra huruvida det regnar eller inte, så det kan vara bra att enas om en gemensam acceptans.

• Skärmtid. Hur mycket är det okej att kolla mobilen, plattan eller datorn? Kanske särskilt viktigt att diskutera i familjer som kan vilja knyta an till varandra på ett djupare plan under ledigheten.

I övrigt, tala fritt kring hur du föreställer dig att semestern skulle förlöpa på ett idealiskt sätt. Lyssna på vad den andra personen säger och blunda inte för röda flaggor bara för att du verkligen vill komma iväg.

Om du känner att dålig stämning är på uppsegling när ni väl reser, ta itu med problemen direkt. Det är inte särskilt smart att bygga upp en massa ilska och explodera på hemresan, då är det för sent. Viktigt är som vanligt att ge och ta.

Så länge alla är införstådda med det kan man vara väldigt olika och ha en bra semester ändå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons