Annons

”Vi har en fullt utvecklad skogsbrand på sjukhuset”

Under tisdagen lades beskedet fram att 550 personer varslas om uppsägning på Karolinska i Solna och Huddinge.
Under tisdagen lades beskedet fram att 550 personer varslas om uppsägning på Karolinska i Solna och Huddinge. Foto: Tomas Oneborg

Karolinska drar i nödbromsen och varslar 550 anställda på administrativa tjänster i Solna och Huddinge om uppsägning.
Främst berörs den stora gruppen chefer av varslet. På fyra år har antalet chefer ökat med över 30 procent.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

400 tjänster ska bort, men sjukhusdirektören Björn Zoëga hoppas det ska kunna ske genom naturliga avgångar.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Det är verkligen inte första gången som Karolinska universitetssjukhuset har ekonomiska problem i miljardklassen, men det som komplicerar situationen nu är att Karolinska i både Solna och Huddinge är mitt inne i en stor omvandling där kostnaderna är svåra att beräkna.

Utgifterna har också ökat betydligt mer än planerat för själva flytten och den nya organisationen på Nya Karolinska, för läkemedel, för att man måste kompensera personal som slutar med inhyrd dyr personal, och för att man ligger kvar med hyreskostnader i gamla Karolinska.

– Vi har hamnat i ett krisläge. Görs ingenting kommer vi gå back med en miljard i år och redan nu i slutet av april har vi en obalans på 620 miljoner, trots att sjukhuset fick centrala extrapengar för några månader sedan. Det möter vi nu med ett varsel som berör administrativ personal och vi kommer även att titta på it-kostnader, läkemedel och hyror. Men själva vården ska till varje pris värnas, säger Karolinskas nye sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Så ingen vårdpersonal kommer att sägas upp?

Annons
Annons

400 tjänster ska bort, men sjukhusdirektören Björn Zoëga hoppas det ska kunna ske genom naturliga avgångar.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

– Nej, men det ligger fast att omkring 400 tjänster ska bort. Men det hoppas vi klara med naturlig avgång, säger han.

Inte minst den nya organisationen med så kallad temavård och omkring 110 särskilda patientflöden på Nya Karolinska har lett till många nya chefsbefattningar. I dag är Karolinska extremt ”chefstungt”.

– Ja, det är vi, det har blivit minst 30 procent fler chefer senaste fyra åren. Men vi ska ner på samma nivå som 2015 igen, säger Björn Zoëga.

400 tjänster ska bort, men sjukhusdirektören Björn Zoëga hoppas det ska kunna ske genom naturliga avgångar.
400 tjänster ska bort, men sjukhusdirektören Björn Zoëga hoppas det ska kunna ske genom naturliga avgångar. Foto: Tomas Oneborg

Tamara Barlow, överläkare på IVA-akuten, håller med om att administrationen ökat och att cheferna är för många. Samtidigt oroar hon sig för att varslen leder till att man nu drar ner på läkarsekreterarna som är helt nödvändiga för den direkta sjukvården.

– Det finns också en stor risk att turbulensen och osäkerheten nu gör att ännu fler väljer att lämna NKS. Då kommer de svårast sjuka drabbas ännu mer.

Tamara Barlow säger att Nya Karolinska är feltänkt från början.

– Vi har nu en fullt utvecklad skogsbrand på sjukhuset när det gäller organisationen och tekniken. Med tanke på alla byggfel som visat sig borde landstinget också agera mot projektbolaget SHP, sjukhuset är inte funktionsdugligt för det uppdrag man har, säger hon..

Det största varslet riktar sig emot Saco-medlemmarna.

Annons
Annons

– Att vi har många chefer är ingen nyhet och inte heller det stora överdraget i budgeten. Nu blir det väldigt olyckligt med ett så här stort varsel eftersom man inte agerat i tid. Dessutom kommer vårdens stödfunktioner att drabbas av neddragningen och det kan gå ut över vårdens kärnverksamheter, säger Pasi Nyberg, ordförande vid Saco-rådet på Karolinska till SvD.

När SvD träffar personal på Karolinska i Solna under tisdagen är det flera som menar att den ekonomiska blödningen borde stoppats för länge sedan. Den tidigare sjukhusledningen hölls för länge om ryggen av politikerna men har ett stort ansvar för att överdraget fick skena iväg.

Håkan Sörman, ordförande för styrelsen på Karolinska, menar att läget är allvarligt, men att allt nu ska göras för att undvika att vårdverksamheten drabbas. Och utan att någon vårdpersonal sägs upp.

– Det kommer krävas hårt arbete, men med de erfarenheter som Björn Zoëga har från Island tror jag att han är rätt person för jobbet, säger Håkan Sörman.

När finanskrisen slog till mot Island 2008 var Björn Zoëga sjukhusdirektör på universitetssjukhuset i Reykjavik.

– Det var mycket värre än här. Då fanns inga pengar i kassan överhuvudtaget till personalens löner, säger Björn Zoëga.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) har full förståelse för att varslen skapar oro på sjukhuset, men både ledning och styrelse agerar nu för en ekonomi i balans och fokuserar på själva sjukvården.

Men oppositionsrådet Erika Ullberg (S) är rädd för att krisen på Karolinska spiller över på andra sjukhus.

– Det här påverkar vården i hela länet. Vad blir konsekvensen för patienterna när Karolinska ska gå igenom ett sådant här stålbad?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons