Annons

Maria Carling:Vi har haft fel om orsakerna till anorexi

 Under arbetsperioder i Sverige är professor Cynthia Bulik gästtränare i Nacka teamåkningsklubb.
Under arbetsperioder i Sverige är professor Cynthia Bulik gästtränare i Nacka teamåkningsklubb. Foto: Simon Rehnström

Att svälta sig till att bli supersmal beror inte på modebilders dåliga inverkan. Nu visar professor Cynthia Buliks forskning att det faktiskt kan vara ämnesomsättningen som ligger bakom beteendet.

Under strecket
Publicerad

Cynthia Bulik är en av världens främsta forskare inom ätstörningar. I en ny serie djupintervjuer med särskilt framstående forskare inom olika fält passade SvD:s reporter Anna Ehn och fotograferna Simon Rehnström och Veronica Johansson på att träffa den amerikanska professorn som leder forskargrupper både i USA och på Karolinska institutet i Solna.

Nu när nya rön om hälsa och mer eller mindre seriösa resultat av forskning står som spön i backen behöver vi få forskarnas hjälp att förstå hur långt man kommit inom olika områden. Behovet av fakta och sanningar är stort. Som vad gäller ätstörningar till exempel.

Cynthia Bulik lyfter till exempel fram att anorexia nervosa inte bara bör ses som en psykiatrisk sjukdom utan även en metabolisk, alltså handla om ämnesomsättningen. Kanske är det en av förklaringarna till att anorektikern tycks må psykiskt bra av att svälta – trots att detta kan vara livshotande.

Professor Bulik är psykolog och började intressera sig för ätstörningar redan år 1982. På den tiden lade man ofta skulden på familjen, inte minst mammorna, om en ung person drabbades av anorexi.

När vi inte förstår orsaken till något så skyller vi på familjen, oftast mammorna. Det finns flera exempel på det i psykiatrins historia – autism och schizofreni har också förklarats på det sättet, menar Cynthia Bulik.

Många patienter har tagit emot resultaten av 2010-talets genstudier med tacksamhet. Det kan vara en lättnad att förstå sjukdomens mekanismer och varför det är så svårt att påverka dem.

Missa inte intervjun med Cynthia Bulik. Hon är något väldigt intressant på spåret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons