Annons

”Vi har olika måttstockar för kvinnor och män”

Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra.
Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Anders Ahlgren

Glastaket skadar Sverige. Det säger både Anna Kinberg Batra och Veronica Palm, efter finansministerns uttalande i SvD. Båda har fått se sig bli förbisprungna av män på vägen mot de högsta posterna i M och S.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Veronica Palm (S) har lämnat riksdagen.

Foto: Erik Simander/TTBild 1 av 1

Det saknas inte kvinnliga partiledare och språkrör i svensk politik. Från vänster till höger hittas Isabella Lövin, Annie Lööf, Nyamko Sabuni och Ebba Busch Thor på de högsta posterna inom sina partier.

Men att sätta en kvinna på statsministerposten tycks fortfarande omöjligt i Sverige. En fråga som aktualiserats efter att Finland, Norge, Danmark och Island nu alla har kvinnor på statsministerposten – samtidigt.

Finansminister Magdalena Andersson kallade det för svensk politiks ”tiotusenkronorsfråga” i en intervju i SvD förra veckan.

– I Sverige har vi kommit långt i jämställdhet men det politiska glastaket verkar vara väldigt hårt, hårdare än i många andra länder, sa hon då.

Nu får finansministern medhåll. Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra, som tvingades lämna partiledarposten 2017 efter 997 dagar, anser att glastaket är en ödesfråga för svensk politik.

– Jag har tidigare sagt att jag hoppas att min dotter får uppleva ett Sverige där en kvinna kan bli statsminister. Men dit är det fortfarande en bit kvar, säger Anna Kinberg Batra till SvD.

Annons
Annons

Veronica Palm (S) har lämnat riksdagen.

Foto: Erik Simander/TTBild 1 av 1

Hon är en av två personer som brukar lyftas som exempel fram när glastaket diskuteras i svensk debatt. Den andra är Mona Sahlin, som länge var Socialdemokraternas toppnamn på partiledarstolen.

Veronica Palm (S) har lämnat riksdagen.
Veronica Palm (S) har lämnat riksdagen. Foto: Erik Simander/TT

Veronica Palm (S) tippades länge som Sahlins efterträdare innan Håkan Juholt tog över partiledarskapet 2011. I dag har hon lämnat riksdagen för att arbeta som lokalpolitiker i Söderort. Hon anser att arbetarrörelsen bär en del av ansvaret för glastaket:

– Vi har en stark machokultur i Sverige. Dels för att vår ekonomi alltid varit så beroende av tung tillverkningsindustri. Men också för att arbetarrörelsen varit så dominerande i svensk politik under långa tider.

Arbetarrörelsen?

– Det kanske inte är vad man väntar sig att höra från en socialdemokrat. Men jag tror att klass har fått gå före kön under lång tid och att det påverkar oss. Arbetarrörelsen har varit bra för arbetarklassens kvinnor när man tittar på välståndet den skapat. Men det innebar samtidigt att jämställdhetsfrågan doldes bakom klassfrågorna. Man skulle kunna säga att klassfrågan gömde patriarkatet.

Det ställs dubbla krav på en kvinna som närmar sig den politiska toppen, säger Veronica Palm:

– Det som hände Anna Kinberg Batra är som ett studium av hur man sätter kniven i ryggen på någon i sådana här sammanhang.

Men inom M är det knappast arbetarrörelsen som styrt?

– Nej. Men M och S har historiskt företrätt de två största intressena i svensk politik. Att kön kommit i andra hand även inom Moderaterna beror inte på någon inneboende elakhet. Där är det snarare machokulturen som spelat in.

Anna Kinberg Batra välkomnar att debatten om glastaket återigen blossat upp i Sverige efter att Sanna Marin blivit statsminister i Finland.

– Jag tycker det är väldigt bra att vi diskuterar varför vi har olika måttstockar när vi värderar kvinnor och män. För det har vi fortfarande. Jag hoppas att vi får ett samhälle där både kvinnor och män värderas efter vad man gör och inte efter hur kvinnlig man är, säger Anna Kinberg Batra.

 

Fotnot: SvD har sökt Mona Sahlin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons