Annons

Banken står ensam utanför härvan: ”Vi har undersökt”

Handelsbankens vd Carina Åkerström meddelade redan när hon tillträdde i mars att sänkta kostnader var hennes primära mål.
Handelsbankens vd Carina Åkerström meddelade redan när hon tillträdde i mars att sänkta kostnader var hennes primära mål. Foto: Malin Hoelstad

Handelsbankens utmaning just nu: undvika penningtvättsskandaler utan att öka bankens kostnader för mycket.

– Samtliga transaktioner och samtliga förhållanden som finns mellan Danske Bank och Handelsbanken har undersökts, säger vd Carina Åkerström.

Under strecket
Publicerad

Handelsbankens nya vd Carina Åkerström har två bekymmer: hon måste sänka bankens kostnader – och samtidigt intensifiera arbetet mot penningtvätt. Det sistnämnda kostade banken 615 miljoner kronor förra året. Det är mer än dubbelt så högt som motsvarande summa 2017, och utgiften lär inte minska i år.

– En del av kostnadsökningen kommer att bli det fortsatta arbetet med att förebygga penningtvätt. Det är ett väldigt viktig arbete med stort fokus på hela banken, sa Carina Åkerström när hon presenterade årets första kvartalsrapport på onsdagen.

Handelsbanken är i dagsläget ensam om att inte vara indragen i den stora penningtvättshärvan som briserade i Danske Bank förra året. Swedbank har fått se sitt börsvärde rasa med över 25 procent sedan skandalen, Nordea har anmälts för misstänkt penningtvätt i Finland och SEB granskas av Finansinspektionen för att man har stor egen verksamhet på samma baltiska marknad som Swedbank.

– Få bank-vd:ar kan sätta ner foten och säga att penningtvätt inte förekommer. Att upptäcka det är ett jobb som pågår och det pågår hela tiden. Det speglar också behovet av ytterligare investeringar hos oss, säger Carina Åkerström till SvD.

Annons
Annons

Vi har inte gjort någon egen Grimstadsrapport. Det arbete som vi gör är ett internt arbete.

För Swedbank blev krisen akut när det avslöjades att banken låtit göra en egen internutredning – den så kallade Grimstads-rapporten – som visade att penningtvättsproblemen i bankens baltiska verksamhet var värre än befarat.

Handelsbanken har mycket liten egen verksamhet i Baltikum, men växer kraftigt i Storbritannien. Det är där många av de företag som misstänks ha tagit emot tvättade pengar från Danske Bank och Swedbank har sitt säte.

Har ni undersökt om några av problemkunderna från Danske Bank eller Swedbank finns bland era brittiska kunder idag?

– Det har gjorts en ordentlig undersökning av de kunderna och alla transaktioner i Baltikum. Vi har inte kunnat se någonting som tyder på det, säger Carina Åkerström till SvD.

Har ni låtit göra någon egen extern utredning?

– Vi har inte gjort någon egen Grimstadsrapport. Det arbete som vi gör är ett internt arbete. Det görs i dialog med våra myndigheter och det är ett stort arbete som pågår för att förhindra, motverka och helt enkelt omöjliggöra att något liknande sker i Handelsbanken.

– Det är samtliga transaktioner och samtliga förhållanden som finns mellan Danske Bank och Handelsbanken som har undersökts. Vi har väldigt liten verksamhet i Baltikum.

Carina Åkerström meddelade redan när hon tillträdde som ny vd i mars att sänkta kostnader var hennes primära mål: ”Vi kan inte driva banken på ett sätt där kostnaderna ökar mer än våra intäkter” sa hon då till Dagens industri.

Vår kostnadsutveckling ser väldigt god ut.

Handelsbanken meddelade på onsdagen att man sänkt sina kostnader från 5 till 4,4 miljarder jämfört med samma kvartal förra året. Men minskningen sker till ett högt pris – för personalen.

Alla avsättningar till vinstandelsstiftelsen Oktogonen, som kontrolleras av bankens egen personal, stoppades på onsdagen. Det betyder att 827 miljoner kronor som redan öronmärkts till stiftelsen inte kommer att betalas ut till personalen.

Räknar man bort den stoppade utbetalningen till Oktogonen och korrigerar för valutaeffekter har Handelsbankens kostnader i stället ökat med 3 procent jämfört med första kvartalet förra året.

Carina Åkerström är ändå nöjd:

– Vår kostnadsutveckling ser väldigt god ut. De tre procenten vi ser efter att ha justerat för Oktogonen är en väsentligt lägre ökningstakt än vi sett tidigare, säger hon.

Fotnot: I en tidigare version av denna text angavs fel kostnad för Handelsbankens kostnader i arbetet mot penningtvätt 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons