Annons

Bistro Capitol Med de smakerna kan vi förlåta servitörens fadäs

Vällagade mellanrätter i stilig art deco-miljö. I den gamla biografen på Sankt Eriksgatan förenas mat och film. Bistro Capitol lyckas med både smaker och atmosfär – men ett område sänker betyget.

Publicerad
Foto: Lars Pehrson

Bistro Capitol

Typ
Mellanklass
Kontakt
Sankt Eriksgatan 82, 08-51165782.

Betyg: 5 av 6

Redan när vi försöker boka bord blir det tydligt att Bistro Capitol är värd ett besök. Att servitören rekommenderar oss sina andra favoritkrogar när den egna är fullbokad indikerar ett självförtroende som bör tas på allvar.

Vår slutsats visar sig stämma.

Bistro Capitol är inhyst i entrén till den anrika biografen med samma namn, byggd 1926 för att falla i glömska 60 år senare – och nu öppen igen, i ny skrud och med två goda världar förenade: mat och film.

Annons

Den andra av menyns två huvudrätter, halv majskyckling, är så saftig en kyckling kan bli och ackompanjeras fint.

Krogdelen har ett 30-tal sittplatser, insprängda längs en marmordisk med vy in mot biografens foajé där art deco-detaljerna är väl bevarade. Aretha Franklin strömmar ur högtalarna. Det är intimt, nästan trångt, men atmosfären är behaglig.

– Rödtungan är fantastisk, säger vår servitör redan innan vi satt oss.

Snart förstår vi varför. Fisken, serverad hel med gröna bönor och sherrysmaksatt beurre blanc, är perfekt tillagad.

Den andra av menyns två huvudrätter, halv majskyckling, är så saftig en kyckling kan bli och ackompanjeras fint av en smakrik salsa verde och aioli.

Foto: Lars Pehrson

Vår ena servitör är kunnig och uppmärksam, den andra tyvärr inget av det.

Menyn består i huvudsak av mellanrätter, tre till fyra uppges vara lagom för två. Råbiffen, där de klassiska tillbehören fått en välkommen uppdatering – friterad kapris och senapsmajonnäs – är en njutning och riklig som en huvudrätt, medan andra snarare är i förrättsstorlek.

Den rostade oxmärgen serveras, lätt brutalt, i en benbit tillsammans med persilja, rökt sillkaviar, gräddfil och surdegsbröd. Ett oväntat men väl fungerande möte mellan smaker.

Foto: Lars Pehrson

Vi gillar Bistro Capitol; köket, lokalen och – tidvis – servicen. Vår ena servitör är kunnig och uppmärksam, den andra tyvärr inget av det.

När vi vid ett tillfälle får in en annan rätt än den vi tror att vi beställt blir bemötandet först kyligt – men sedan har ändå både maträtt och kaffe tagits bort från notan. Och vi får veta att rosévinet som inte står på listan kostar 160 kronor glaset – men efter att vinet hällts upp.

Med smaker i stort sett utan brister låter vi det passera under kontot för rutiner som ännu inte satt sig – och planerar redan för vårt nästa besök.

Foto: Lars Pehrson
Bio Capitol capitolbio.se
Annons
Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 4
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 4
Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 4
Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons