Annons

”Vi måste förbereda oss för lokala utbrott”

Människor på stranden i Köpingsvik, Öland, den 18 juli.
Människor på stranden i Köpingsvik, Öland, den 18 juli. Foto: Pontus Orre/TT

Antalet bekräftat coronasmittade fortsätter att minska i Sverige, trots rapporter om trängsel på badstränder och fulla uteserveringar. Förvånande, menar virologiprofessor Fredrik Elgh som oroas över kommande smittspridning i höst.

Under strecket
Publicerad

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Foto: Umeå universitet

Den ”positiva trenden” fortsätter att hålla i sig i Sverige och antalet smittade personer – speciellt de allvarliga fallen – fortsätter att sjunka. Det meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen. Enligt myndighetens statistik är antalet intensivvårdade covidpatienter lågt jämfört med vårens siffror och allt färre dör nu per dag i covid-19 än för en månad sedan.

Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att ytterligare fyra personer avlidit och 322 personer bekräftats smittade. Totalt har nu 5 743 personer avlidit i coronapandemin i Sverige och 80 422 har hittills bekräftats smittade av viruset.

– Vi är nu nere i enstaka avlidna per dag i snitt. Och även det är förstås väldigt bra, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens pressträff.

Trots kurvor som pekar neråt, visar bland annat Länsstyrelsen Skånes undersökning från mitten av juli att svenskar blivit sämre på att följa myndigheters rekommendationer och riktlinjer. Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, tror dock att de sjunkande talen till viss del beror på att man i samhället i stort varit duktiga på att hålla avstånd till andra människor.

Annons
Annons

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Foto: Umeå universitet

– Vi håller ordentligt avstånd till varandra, vi är på semester i våra stugor och håller oss ifrån andra människor. Vi vistas just nu inte på arbetsplatser, i skolorna, eller på andra ställen där smittan kan spridas, säger han.

Men att den trängsel som kan ses på vissa håll i landet inte reflekterats i Folkhälsomyndighetens statistik över antal bekräftat smittade är något förvånande, menar Elgh.

– Man ser ju att folk trängs på till exempel bussar i kollektivtrafiken och jag trodde att det skulle vara en orsak till små utbrott lite här och var nu under sommaren. Men några sådana utbrott har vi inte sett, och det är ju bara jättebra.

Han är mer orolig för vad som kommer att hända i höst.

– De flesta människor vet hur man ska förhålla sig till viruset nu, så jag tror inte att vi kommer att se något liknande som vi såg i februari, mars och april. Vad vi måste förbereda oss för nu är lokala utbrott. Och det kan vi göra genom fler tester, mer smittspårning och att folk börjar använda munskydd.

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.
Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet. Foto: Umeå universitet

Fredrik Elgh tror inte på någon större smittovåg i landet senare i höst, utan tror snarare på att smittan kommer att dyka upp i olika kluster runt om i landet. Därför är det viktigt att fortsätta testa i stora volymer, menar han.

– Jag hoppas att smittan går ner och att det fortsätter att hålla sig lugnt, men vi är inget unikt land. Smittan finns ju här, på samma sätt som den finns i Spanien och Italien. Vi bör därför ha garden uppe, säger han och fortsätter:

– Jag hade gärna sett att vi testar ännu mer. I andra länder har man resurser för testning i större volymer än här. Vissa menar att man bara ska testa i sitt rätta sammanhang, men här är det faktiskt frågan om att testa för att se vart smittan kan finnas någonstans.

Att länder som Tyskland, Spanien och Storbrittanien börjat rapportera om att smittspridningen av coronaviruset återigen ökat, är något som oroar Elgh.

– Det är oroande för oss också. Det är samma virus och det kan därför hända här också. Vi hade verkligen en förfärlig släng av sleven i mars och april, och vi får bara hoppas att vi slipper det framöver. Men att vi skulle slippa det, det kan vi inte annat än hoppas på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons