Annons

Lisa Irenius:Nu skrivs historia – övergreppens kultur rensas ut

Rättsväsendet har en nyckelroll för att få bukt med sexuella övergrepp. Därför är det särskilt oroande att över fyra tusen kvinnor nu vittnar om trakasserier i juristbranschen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Annika Huett/Agent Molly
Foto: Annika Huett/Agent Molly
Foto: Annika Huett/Agent Molly

Uppropet #tystnadtagning som publicerades i SvD i förra veckan blev #metoo-rörelsens verkliga genombrott i Sverige. Det har fått omfattande uppmärksamhet både här och utomlands, och lett till att flera förändringsprocesser har dragits igång.

Det initiativ som 703 skådespelare har ställt sig bakom har inspirerat fler att dela med sig av berättelser, från andra delar av kulturvärlden men också från andra branscher. Det är chockerande att ta del av hur många kvinnor som har erfarenheter av att ha blivit förminskade, förnedrade och utnyttjade, i det som ska vara världens mest jämställda land.

Det gäller att inte bli blasé inför dessa vittnesmål

Det gäller att inte bli blasé inför dessa vittnesmål – ännu har det långtifrån berättats färdigt. Det finns uppenbarligen mycket mer som vi måste orka lyssna på, hur plågsamt det än är. En insikt om problemets omfattning är en förutsättning för förändring.

Rättsväsendet spelar en nyckelroll för att få bukt med sexuella övergrepp i samhället. Vi måste kunna lita på att lagens företrädare hanterar dessa frågor neutralt och professionellt.

Det vi bevittnar nu är inget mindre än ett historiskt skeende

Därför är det särskilt intressant – och oroande – att så många som 4 445 kvinnor i juristbranschen nu i ett gemensamt upprop vittnar om en utbredd tystnadskultur och omfattande trakasserier och övergrepp även inom deras bransch. De förtjänar en eloge för sitt mod och sin insikt om den särskilda vikten av att juridikens värld präglas av sunda värderingar och en jämställd arbetsmiljö.

De vittnesmål om trakasserier och övergrepp från juristbranschen som SvD har tagit del av motsvarar en tjock roman. Här publiceras ett litet urval.

Det vi bevittnar nu är inget mindre än ett historiskt skeende, där tusentals kvinnor går samman för att äntligen bryta destruktiva mönster som har visat sig bestå i det fördolda. Nu händer det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons