Annons

”Vi måste prata mycket mer om pms”

”När jag inte har pms kan jag känna mig så tacksam och tycka att allt är så underbart både hemma och på jobbet. Därför är det en sådan uppförsbacke varje gång jag har pms och bara sjunker ned i det där hålet”, säger Frida Färlin.
”När jag inte har pms kan jag känna mig så tacksam och tycka att allt är så underbart både hemma och på jobbet. Därför är det en sådan uppförsbacke varje gång jag har pms och bara sjunker ned i det där hålet”, säger Frida Färlin. Foto: Emma-Sofia Olsson

Partnern blir en provokation och du vill packa väskan och flytta. Allt känns tungt och mörkt – och irriterande. Så är det för många kvinnor några dagar varje månad. Frida Färlin är en av dem.

Under strecket
Publicerad

Med hjälp av en app i mobilen kan Frida Färlin hålla koll på var i menscykeln hon är.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Pms och pdms | Del 1

Som om ett mörkt moln seglar in i lägenheten. Så beskriver Frida Färlin veckan före mens.

–  Dessutom blir jag arg, får dålig hy, blir orkeslös och så känns det som om det brinner i kroppen. Jag blir som allergisk mot mig själv och kan inte värja mig.

Frida Färlin är en av alla kvinnor som lider av svår pms. Kanske tillhör hon till och med de tre till fem procent som har extra svår pms, så kallad pmds, premenstruellt dysforiskt syndrom, men hon tycker inte att den gränsdragningen känns så viktig.

När vi ses har hon sina bra veckor. Hon ger ett energiskt, sprudlande intryck som matchar den klarblå himlen och strålande sensommarsolen utanför. Men en vecka varje månad beskriver hon som ett mörker. Hon kan komma på sig själv med att tänka: ”Gud, vad jobbigt allt känns. Nu skulle det vara skönt att dö.” Nästa tanke är att hon har pms. Insikten ger henne ett slags distans, men det är fortfarande jobbigt.

–  Jag känner mig som den där emojin med stora strålar av tårar som är helt uppgiven. När jag inte har pms kan jag, som i dag när jag cyklade hit till kontoret, känna mig så tacksam och tycka att allt är så underbart och så himla bra, både hemma och på jobbet. Därför är det en sådan uppförsbacke varje gång jag har pms och bara sjunker ned i det där hålet.

Annons
Annons

Med hjälp av en app i mobilen kan Frida Färlin hålla koll på var i menscykeln hon är.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Min inre kompass om vad som är rätt och fel sätts delvis ur spel.

Vi ses på den kommunikationsbyrå på Södermalm i Stockholm där Frida Färlin är delägare och kommunikationsstrateg. Att hon främst har kvinnliga kollegor tror hon är ett viktigt skäl till att hon kan prata öppet om sina besvär här. Det är helt okej att hon arbetar hemifrån de dagar hon har pms och ibland kan kollegorna notera hennes lite trubbiga beteende, men de vet vad det beror på.

–  Det är skönt att jag kan säga att jag är lite ur fas och att de inser att det inte har med dem att göra.

Med hjälp av en app i mobilen kan Frida Färlin hålla koll på var i menscykeln hon är.
Med hjälp av en app i mobilen kan Frida Färlin hålla koll på var i menscykeln hon är. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det är vardagslivet hemma i lägenheten som är svårast att hantera. På kylskåpet hänger en kalender där hennes pms står inskriven för att hennes sambo Niklas ska vara förberedd.

Hon skrattar och säger att hon har tänkt att det hade varit bra om de hade kunnat köpa en extra lägenhet där hon skulle kunna bo under de värsta dagarna. En vecka i månaden bråkar hon om det mesta, berättar hon. Resten av månaden är hon kär och relationen känns bra.

Det är inte en ovanlig berättelse för dem som lider av svår pms.

–  Det kan räcka med att han säger hej för att jag ska inbilla mig att han låter sur och bli irriterad på det. Allt han gör blir en provokation, det måste ju vara jättejobbigt att leva ihop med någon som tycker det. Han utsätts för ”the darkest sides” av pms:en.

Annons
Annons

Inspirerad av en kvinna hon hörde om, som alltid satte fram en speciell pryl när hon hade pms för att varna omgivningen, ställde Frida Färlin ett tag fram en av dotterns leksaker, en lila och rosa plastfigur som hon kallade pms-monstret. Det rann ut i sanden när dottern ville ha tillbaka sin leksak.

Hur vet Frida Färlin att hennes ilska mot omvärlden beror på menscykeln? Ibland har hon tänkt att det är då sanningen kommer fram. Allt och alla är kanske precis så fel och irriterande som hon tycker då? Fast nej, hon har kommit fram till att det hon känner då inte är helt att lita på.

–  Min inre kompass om vad som är rätt och fel sätts delvis ur spel.

Det där med ”Har du mens, eller?”, som kvinnor så tröttsamt kan få höra, är alltså felaktigt. Om någon säger det känner Frida Färlin: ”I wish”. För när mensen väl kommer blir allt mycket lättare igen. Men hon ser till att vara snäll mot sig själv, vila, vänta med att skriva det där jobbmejlet, arbeta hemifrån och hålla sig ifrån vissa sociala sammanhang de dagar det är som tyngst.

Symptomen på pms kan bli tydligare och värre med åldern och efter att man har fött barn. Så blev det även för Frida Färlin. Hon är 39 år och hennes dotter föddes för fem år sedan.

Hon försöker erinra sig när hon verkligen började uppleva det här som ett problem. Var de där gångerna hon var så förbannad i 25-årsåldern också just före mens? Vad hon vet är att hon i samband med en stressig period i arbetslivet för några år sedan blev snudd på utbränd.

Det är alldeles för mycket tabu kring sådana här frågor.

Annons
Annons

Stress kan ytterligare förvärra pms. Frida Färlin upplevde att hennes kropp var ur balans på olika sätt och hon var ibland väldigt nedstämd. Först när hon började kartlägga sin menscykel med hjälp av en app på telefonen insåg hon att det var pms. Numera kan hon känna av symptomen, som ilskan och uppgivenheten, och när hon då tittar på sin app förstår hon att det är dags.

Att veta lindrar, men gör inte att hon kan reglera ilskan och irritationen. Frida Färlin tog kontakt med både vårdcentralen och psykiatrin, som inte förstod varför hon hörde av sig till dem med pms-problem.

–  Det var som om de trodde att jag behövde hjälp mot mensvärken. Det kändes nedslående, det här är ett jättevanligt problem och de hade ingen koll!

Till sist fick Frida Färlin tid hos en gynekolog som ordinerade henne en antidepressiv medicin som sedan några år skrivs ut mot svår pms och pmds och som enbart tas en kortare period före mens. Den förvärrade snarare vissa symptom. Först när hon i ett annat sammanhang något år senare träffade ytterligare en gynekolog, med större kunskap om pms, fick hon hjälp med att justera dosen.

–  I början märkte jag en stor förbättring. Jag kunde känna mig lycklig trots att jag hade pms. Nu upplever jag nog inte lika stor skillnad längre.

Frida Färlin tvekade inför att ställa upp på den här intervjun, hon funderade på om det kändes bekvämt att berätta om sin pms i en tidningsartikel. Så påminde hon sig själv om att hon tycker att det är feministiskt att prata öppet om det, att inte fortsätta dölja. Kunskap ger makt, påpekar hon. Hon blev själv upplyft när hon i slutet av förra året gick på pms-dagen som anordnades på Historiska museet i Stockholm, av pms-förbundet som grundades 2014 med syftet att uppmärksamma pms och pmds.

– Det var en så fantastisk känsla att sitta med 200 andra som delade med sig av sina erfarenheter. Det var som om min kropp normaliserades, säger Frida Färlin.

Som många andra önskar hon att vi pratade mycket mer om sådana här frågor. Hon nämner sjukdomen endometrios, som drabbar var tionde person som har mens och tidigare inte har diskuterats särskilt mycket, som exempel.

– Ingen visste vad det var, trots att du till och med kan dö av det. Det är alldeles för mycket tabu kring sådana här frågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons