Annons

”Vi saknar metoder mot skjutvapen”

Ju fler skjutvapen desto mer dödligt våld. Nu delar två forskare på ett prestigepris för sin forskning som bland annat studerat sambanden mellan tillgång till vapen och antal dödsfall.

Under strecket
Publicerad

Jerzy Sarnecki är ordförande i juryn för The Stockholm Prize in Criminology.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Jerzy Sarnecki är ordförande i juryn för The Stockholm Prize in Criminology.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1
Jerzy Sarnecki är ordförande i juryn för The Stockholm Prize in Criminology.
Jerzy Sarnecki är ordförande i juryn för The Stockholm Prize in Criminology. Foto: Henrik Montgomery/TT

Frågar man dem som i USA förespråkar mer liberala vapenlagar så är argumentet; skjutvapen dödar inte, det är människor som gör det.

Men håller det? Nu delar två USA-forskare på The Stockholm Prize in Criminology, Franklin Zimring och Philip Cook. Deras forskning går rakt in i hjärtat av vapenförespråkarnas argument.

– Det här är ingen forskning som påbörjats i går utan den har pågått länge. Den grundläggande frågan handlar om hur tillgången till skjutvapen påverkar dödligheten i samhället, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms universitet och ordförande i juryn som utsett vinnarna.

Franklin Zimring har bland annat studerat hur mordstatistik är kopplad till tillgänglighet till skjutvapen.

– Zimring har visat att hur våldsbrotten i England och USA ligger på ungefär samma nivå. Men dödligheten i USA är mycket större än i England och det beror på tillgången till skjutvapen. Så det handlar inte om brotten i sig utan tillgången till skjutvapen, säger Sarnecki.

Annons
Annons

I USA hörs ju ofta argumentet att det inte är skjutvapnens fel utan människan som håller i det när det sker våldsdåd?

– All forskning på det här området säger, och det är en väldigt enkel teoretisk utgångspunkt, att har man skjutvapen så är sannolikheten högre att man dödar någon annan, kanske sig själv, sina barn, sina grannar eller sin fru. Har man inte skjutvapen så kan man inte skjuta.

– Argumentet håller inte heller om man tittar på jämförelsen som gjorts mellan England och USA. Våldsbrotten ligger på samma nivå men fler dör i USA, och det är på grund av skjutvapen, säger Jerzy Sarnecki.

När det kommer till Sverige och de svenska vapenlagarna finns dock knappt något att lära, menar Sarnecki. Här finns redan strikta lagar, även om den svenska vapenlobbyn är en grupp som hörs emellanåt, menar han.

– Det vi saknar här är mer sofistikerade sätt att arbeta med vapen, som metoder mot skjutvapen som kommer in i landet. Men vad gäller vapenlagarna har vi inte så mycket att lära, säger Jerzy Sarnecki.

Är det här området känsligt politiskt?

– I USA är det otroligt känsligt och här är det är inte heller helt okänsligt. Men hos oss finns mer enighet kring att skjutvapen är farliga.

The Stockholm Prize in Criminology delas ut för ”framstående prestationer inom kriminologisk forskning eller för den praktiska tillämpningen av forskningsresultat för att minska brottsligheten och främja de mänskliga rättigheterna.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons