Annons

”Vi ser ingen framtid i Ungern för vårt barn”

Peter och Ildoko Zemlenyi och de fyra barnen Zente, Keve, Buda och Nandi.
Peter och Ildoko Zemlenyi och de fyra barnen Zente, Keve, Buda och Nandi. Foto: Tomas Lundin

Miljarder i familjestöd ska öka barnafödandet och befästa den traditionella familjens roll i det ungerska samhället. Men många barnfamiljer är kritiska – likaså näringslivet som skriker efter arbetskraft när invandring inte tillåts.

Under strecket
Publicerad

Barnfamiljer som njuter av sommarvärmen i Frihetsparken i centrala Budapest.

Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 1

BUDAPEST Hundratusentals utvandrare, rakbladsvassa gränsstaket som ska skydda landet mot flyktingar och potentiell arbetskraft, låga födelsetal och en ekonomi som växer starkt.

Ekvationen går inte ihop.

Premiärminister Viktor Orbáns recept är att få ungerska kvinnor att föda barn. Helst 4–5 per familj. Själv har han fem barn.

Nu öser regeringen ut miljarder i familjestöd. Allt från skattebefrielser för mödrar med fyra barn till subventioner för bilar med plats för sju passagerare till krediter som blir förmånligare ju fler barn låntagarna föder.

I valrörelsen inför EU-valet har väljarna möts av regeringens budskap i tunnelbanestationer och på gator och torg runt om i landet. På jättelika affischer har man kunnat se ett lyckligt leende par under rubriken: Väntar barn – få stöd att gifta er.

– Detta, inte invandring, är den ungerska nationens svar, förklarade Viktor Orbán när han i början av året la fram lagförslaget till skydd av de ungerska familjerna.

En stor majoritet av ungrarna stöder enligt enkäterna de nya åtgärderna, framför allt yngre ungrare som ser bostadsbristen och de höga fastighetspriserna som ett hinder för att grunda en familj.

Annons
Annons

Barnfamiljer som njuter av sommarvärmen i Frihetsparken i centrala Budapest.

Foto: Tomas Lundin Bild 1 av 1

Men många är också skeptiska.

– På pappret är det lysande, säger fyrbarnsmamman Ildiko Zemlenyi.

– Fast i verkligheten är det hela mindre genomtänkt.

Barnen som är i åldern ett och halvt år till nio år klänger på henne. Runt omkring är det fullt av familjer som njuter av solen i den lummiga Frihetsparken i centrala Budapest.

Pappa Peter Zemlenyi håller med om att idén är bra.

– Jag är strikt emot invandring. Europa är till för européerna. Där har Orbán rätt!

Men när familjen funderade på att söka det utlovade stödet för en större bil med plats för barnen var det omöjligt att hitta en bil som de skulle ha råd med. Stödet som ges bara vid köp av en fabriksny bil.

Barnfamiljer som njuter av sommarvärmen i Frihetsparken i centrala Budapest.
Barnfamiljer som njuter av sommarvärmen i Frihetsparken i centrala Budapest. Foto: Tomas Lundin

Inte heller kunde de utnyttja familjeplanens skattebefrielse för mödrar med fyra barn.

– Ingen inkomstskatt. Vilken glädje har jag av det har när jag är hemma med fyra barn och inte kan förvärvsarbeta och därför inte heller har lön som skulle kunna skattebefrias, hånar Ildiko.

Oppositionen har inte varit sen att slå ner på familjepolitiken som etikettbedrägeri: Stödet går bara till redan välmående familjer. De som redan kunnat spara och har råd att köpa dyra bilar eller fastigheter som vanliga barnfamiljer bara kan drömma om.

Avsikten, kritiserar socialistpartiet, är dessutom att avleda från att den så kallade slavlagen har varit ett enda stort fiasko. Kritiken syftar till regeringens försök att möta bristen på arbetskraft med en ny lag som ger arbetsgivarna rätt att ta ut 400 timmar övertid om året – och vänta med betalningen i upp till tre år.

Med en arbetslöshet på bara 3,5 procent och praktiskt taget ingen lämplig arbetskraft i Budapest, eller i industriregioner som Györ och Debrecen där Audi och BMW har stora fabriker, är många ungerska arbetsgivare förtvivlade.

Men de flesta drar sig för en konflikt med facket, i synnerhet den tyska bilindustrin som har representanter för mäktiga klubbar i sina styrelser.

Än så länge har regeringen inte heller förmått vända utflyttningen till rikare EU-länder med omkring 400 000 ungrare som har lämnat i jakt efter en bättre framtid.

I Frihetsparken i Budapest träffar SvD en familj som efter mycket vånda nu bestämt sig för flytta. Paret, som vill vara anonymt av rädsla för att bli uthängda på sina jobb, säger att det är på grund av deras lille son som de nu har bestämt sig.

– Vi tjänar bra och har våra vänner och släkt här. Men vi ser ingen framtid i Ungern för vårt barn, säger pappan och pekar på skolor och högskolor som inte håller måttet och på ett samhälle som försöker stänger ute allt som är främmande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons