Annons

”Vi ser sjunkande båtar – men får inte hjälpa”

En av 18 flyktingar som gör resan över Medelhavet till Europa omkommer. Ett försvårat arbete för räddningsfartygen gör 2018 farligare än tidigare år.

Ännu fler riskerar att dö om inget görs, varnar Aloys Vimard, projektledare ombord på räddningsfartyget Aquarius.

Under strecket
Publicerad

Räddningsfartyget Aquarius.

Foto: AP

Räddningsfartyget Aquarius.

Foto: AP
Räddningsfartyget Aquarius.
Räddningsfartyget Aquarius. Foto: AP

Morgonen den 12 juni befinner sig räddningsfartyget Aquarius mellan Italien och Malta. Utöver fartygets besättning finns 629 flyktingar, bland dem 123 ensamresande minderåriga och sju gravida kvinnor ombord.

Flera av de vi plockat upp var i akut behov av vård de bara kunde få i land

Fartyget har i mer än tolv timmar ställt frågan om att få lägga till i en hamn i något av de två länderna, utan att fått ett svar.

– Vi började att bli desperata. Flera av de vi plockat upp var i akut behov av vård de bara kunde få i land, säger Aloys Vimard, manlig sjuksköterska hos Läkare Utan Gränser och projektledare ombord på Aquarius, till SvD.

Efter ytterligare timmar av väntan tilläts Aquarius lägga till i en hamn i Malta. I dag har Vimard delade känslor när han ser tillbaka på händelsen.

Annons
Annons

Den dagen lyckades vi rädda 600 liv. Men det finns många andra gånger det inte går alls så bra.

– Den dagen lyckades vi rädda 600 liv. Men det finns många andra gånger det inte går alls så bra. Framförallt utanför Libyen, där kustbevakningen är de som enligt nya lagar ska hämta flyktingar i nöd.

– Vi ser sjunkande båtar framför oss, men får inte hjälpa, fortsätter Vimard.

Då SvD pratar med Aloys Vimard ligger Aquarius i hamn i Marsielle – men även på land fortsätter arbetet för att hjälpa flyktingarna på Medelhavet. Vimard har tillsammans med Läkare utan gränser och andra hjälporganisationer länge varnat för konsekvenserna av det försvårade arbetet för räddningsfartyg på Medelhavet.

Enligt en ny rapport från FN:s flyktingorgan, UNHCR, omkommer eller försvinner var 18 person som försöker korsa Medelhavet till Europa. En ökning från 2017, då en av 42 inte nådde fram över havet.

Rapporten från UNHCR visar att flyktingströmmen över Medelhavet har minskat under 2018, men att färden nu omgärdas av större risker.

UNHCR i Sverige vittnar om hur det blivit allt svårare att hjälpa människor i området.

– En anledning är att humanitära organisationer i dag tvingas att verka längre ut från flera stränder i Medelhavet, säger Åsa Widell, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

Enligt Widell så är lagliga flyktvägar och att ett ökat mottagande av kvotflyktingar två sätt som skulle minska antalet som omkommer på Medelhavet.

– Det viktigaste just nu är att vi inte slår oss till ro för att det kommer färre flyktingar till Europa, säger Widell.

Det som försvårar hjälporganisationernas arbete är också nya, striktare lagar för immigration i flera Medelhavsländer. Stora delar av flyktingströmmarna sker i dag via Marocko till Spanien. Detta till följd av att den så kallade centrala strömmen, från Libyen till Italien, blivit allt svårare att korsa.

Och det är i de dödliga vattnen utanför Libyens kust, som Aquarius fortsätter sitt arbete. Aloys Vimard berättar hur viktigt han tycker att det är att hjälporganisationer fortsätter arbeta runt och på Medelhavet.

– Jag vågar säga att Aquarius har räddat mer än 30 000 liv. Att det brukade vara lättare att hjälpa till innebär bara att vi behövs mer än någonsin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons