Annons

”Vi ska få stopp på våld mot kvinnor”

Fler poliser och hårdare straff, det är Alliansens svar efter sommarens uppmärksammade sexuella övergrepp på festivaler. Det krävs även krafttag från män att stoppa våldet mot kvinnor menar Jan Björklund, Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

Från vänster: Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Jan Björklund.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Från vänster: Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Jan Björklund.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Från vänster: Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Jan Björklund.
Från vänster: Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Ebba Busch Thor och Jan Björklund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Beskedet att Bråvallafestivalen ställs in nästa år efter problem med sexuella övergrepp har lett till blandade reaktioner. Oavsett om det var rätt att ställa in festivalen eller inte, är samtliga partiledare som SvD pratat med överens om att det behövs fler åtgärder mot sexuella övergrepp.

Stefan Löfven säger till TT att handlingarna är vidriga och att vi måste få ett stopp på detta.

– Det är fruktansvärt. Jag blir så upprörd. Vad är det som händer? Unga kvinnor som ska lyssna på musik, umgås och har roligt och så blir de utsatta för det här, säger han.

Fyra misstänkta våldtäkter på Bråvallafestivalen har anmälts i år, samt fler sexuella ofredanden. Alliansens reaktioner är att det behövs mer resurser till polisen för att lösa problemet. Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, anser att samhället sänder ut fel signaler.

Annons
Annons

Nu är det flera unga kvinnor som har drabbats av övergrepp och som kan få sina liv förstörda.

– Jag anser att polisen är för få i grunden och så har det varit under lång tid, det sänder ut signaler att man kan komma undan med den här typen av brott, säger hon.

Jan Björklund, Liberalerna, anser att det behövs ett långsiktigt arbete i skolor, av föräldrarna och av män för att förändra strukturer och kulturer.

– Det krävs krafttag från samhället, arrangörer, polisen, föräldrar och från oss män för att vi ska få ett stopp på detta våld mot kvinnor, skriver han i ett mejl till SvD.

Från Moderaternas håll är det främst polisiära och straffrättsliga åtgärder som efterfrågas.

– Nu är det flera unga kvinnor som har drabbats av övergrepp och som kan få sina liv förstörda. Ända sedan förra året har vi haft en debatt om behovet av fler poliser och vilka redskap de behöver. Jag föreslog förra sommaren att man ska kunna döma någon för grovt sexuellt ofredande och så vitt jag vet har ingenting hänt, säger Anna Kinberg Batra, Moderaterna.

Trots att regeringen och polisen har ett ansvar, vill Annie Lööf, Centerpartiet, betona att det är de män som begår övergreppen som har det yttersta ansvaret.

Det finns ingen ”quick fix” utan det här handlar tyvärr om en kvinnosyn.

Regeringen har en nationell strategi för att bekämpa mäns våld mot kvinnor har satsat nästan en miljard kronor på olika åtgärder, bland annat gör Skolinspektionen en översyn av sexualundervisningen i skolan för att det ska bli bättre över hela landet. Polisen har även fått i uppdrag att prioritera frågor som sexualbrott och jämställdhet och regeringen inför samtyckesregler i sexualbrottslagen.

Jämställdhetsministern Åsa Regnér har varit runt på flera festivaler i landet och tycker att poliser och arrangörer arbetar bra.

– Men när det ändå inträffar finns det såklart brister, säger hon.

Tillsammans med arrangörerna från de tio största festivalerna jobbar polisen med att ständigt förbättra säkerheten. Emelie Kullmyr, polismästare i Göteborg, menar att det inte är fler poliser som behövs på plats utan att alla på festivalen måste hjälpas åt.

– Det finns ingen ”quick fix” utan det här handlar tyvärr om en kvinnosyn, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons