Annons

Göran Eriksson:Vi står inför en parti-politisk månlandning

Allt är nytt i svensk politik, om Centern och Liberalerna släpper fram Stefan Löfven till statsminister på ett liberalt program. Alla partier landar därmed i en okänd politisk miljö – och måste byta ut sina gamla strategier.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfven kan återkomma som statsminister, men med en politik som inte är samma som Socialdemokraternas vallöften.

Foto: Naina Helen Jåma/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Stefan Löfven kan återkomma som statsminister, men med en politik som inte är samma som Socialdemokraternas vallöften.

Foto: Naina Helen Jåma/TT Bild 1 av 1
Stefan Löfven kan återkomma som statsminister, men med en politik som inte är samma som Socialdemokraternas vallöften.
Stefan Löfven kan återkomma som statsminister, men med en politik som inte är samma som Socialdemokraternas vallöften. Foto: Naina Helen Jåma/TT

De drygt 1,8 miljoner väljare som röstade på Socialdemokraterna kan se fram emot en S-ledd regering – som ska genomföra en liberal politik som inte direkt genomsyrade partiets valbudskap.

Och de drygt 900 000 väljare som röstade på Centern och Liberalerna kan se fram emot att få igenom rätt mycket liberal politik – som ska genomföras av en statsminister som de har röstat för att byta ut.

Den nya politiska skapelse som är på väg att ta form kan därmed innebära en dekonstruktion av det politiska systemet som vi känner det. Och om Stefan Löfven vinner statsministeromröstningen på onsdag, innebär det en sorts politisk månlandning.

Alla partier hamnar då i en politisk-strategisk miljö de inte har befunnit sig i förut. För även om Centern har samarbetat med Socialdemokraterna förut – senast på 1990-talet – så skedde det inte i den här formen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Med en Löfvenliberal regering på plats tvingas de flesta partier att omvärdera sina politiska strategier.

Centern har sedan dess tagit stora kliv åt höger, och Löfvens nya regering förväntas nu genomföra långtgående liberala reformer som Centern har formulerat.

Med en Löfvenliberal regering på plats tvingas de flesta partier att omvärdera sina politiska strategier. Det här är de nya förutsättningar som – för några av partierna – skulle prägla den svenska partipolitiken.

• Socialdemokraterna har lyckats med ett av sina centrala strategiska mål – att splittra Alliansen. Risken man tar med en uttalad liberal profil – även om Stefan Löfven inte kommer att formulera det så – är förstås stora väljarförluster både åt vänster och höger, alltså till V och SD.

Flera europeiska S-partier har kraschlandat och det har ibland – inte alltid – föregåtts av politiska högersvängar. Och i sina mardrömmar hemsöks Stefan Löfven kanske av den franska liberalismens konsekvenser: gula västar, missnöjda med arbetsrättreformer, miljöskatter och sänkta skatter på höga inkomster.

• Moderaterna, det andra gamla maktpartiet, står i och med att allianssamarbetet nu är dödförklarat, helt utan en trovärdig strategi för hur man ska nå regeringsmakten. Ulf Kristersson sa i fredags att man inte vill ingå i ett konservativt block tillsammans med Sverigedemokraterna.

Annons
Annons

Men det är inte säkert att det blir Ulf Kristersson som avgör den saken – trots en bred icke-socialistisk majoritet har M-ledaren inte lyckats ta regeringsmakten, och Moderaterna är kända för brist på tålamod med sina partiledare.

• Sverigedemokraterna hoppas ändå på att Moderaterna nu – när Alliansen är krossad – ska söka sig mot SD. Partisekreteraren Richard Jomshof resonerade i en SvD-intervju nyligen om att det vore dåligt för Sverige, men bra för Sverigedemokraterna, om C och L släpper fram Stefan Löfven. ”Låt dem göra det då! Jag tror inte att vi skulle förlora på det i varje fall”, sa Jomshof.

Och om SD:s siffror växer till följd av en mer generös migrationspolitik, så kan man notera att det är en del av det Löfvenliberala programmet.

• Vänsterpartiet kan precis som SD hoppas på att en Löfvenliberal regering skulle leda till kraftigt ökat väljarstöd, när vänsterlutande socialdemokrater får nog. Det är å andra sidan det bästa Jonas Sjöstedt kan hoppas på, eftersom en uttalad del av regeringsuppgörelsen är att V ska hållas utan inflytande över budgeten.

• Liberalerna löper, om de på söndagen säger definitivt ja till uppgörelsen, förstås stora risker i sin nya roll, med bara en och en halv procentenhet ner till riksdagsspärren. Partiet löper också en uppenbar risk att hamna i en statistroll vid sidan av det dynamiska Centerpartiet, som rent mandatmatematiskt äger regeringsfrågan.

Dessutom har den här processen splittrat Liberalerna på djupet, sedan många tunga företrädare har förordat Ulf Kristersson som statsminister.

De närmsta åren ser alltså ut att bli gyllene tidsålder för politiska strateger och konsulter, som ska formulera de färdplaner som blir nödvändiga för att navigera i den nya partirymden.

Efter reklamen visas:
"C haft stora framgångar i förhandlingarna"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons