Annons

Victoria Seemann ny praktikant hos SvD Ledare

Foto: Adam Wrafter
Under strecket
Publicerad

Från och med i dag och en månad framåt har vi glädjen att ha Victoria Seemann som praktikant på SvD:s ledarredaktion.

Välkommen till SvD, Victoria!

– Tack! Det ska bli oerhört roligt. Att skriva för SvD är lite av en dröm som går i uppfyllelse.

Varför?

– SvD:s ledarsida försvarar alltid borgerliga idéer oavsett hur de partipolitiska trenderna ser ut. Det tror jag är långsiktigt viktigt.

Vad har du för erfarenheter i bagaget?

– Jag har studerat nationalekonomi och statsvetenskap vid Lunds Universitet, jobbat som politisk sekreterare i det brittiska parlamentet och är till vardags sakkunnig i utbildningsfrågor för Moderaterna i riksdagen.

– Under två år var jag ordförande för Fria Moderata Studentförbundet. Genom Svenska Nyhetsbyråns skribentskola har jag fått möjlighet att praktisera på Jönköpings-posten, Barometern och SvD.

Hur kom det sig att du arbetade i Storbritannien?

– Jag ville testa att bo utanför Sverige. Jag arbetade för en konservativ ledamot och fick jobbet efter ett resonemang där jag kritiserade Ayn Rand och objektivismen. Det gjorde nog att jag stack ut!

Annons
Annons

Vad är den stora skillnaden mellan det brittiska och det svenska parlamentet i kulturavseende?

– Både politiker och personal är rakare mot varandra. Valsystemet och parlamentet är uppbyggt för att främja två block som tydligt står i konflikt mot varandra. Trots tuffa debatter finns det alltid en vänskaplig glimt. Politikerna är bättre på att skilja på sak och person.

Samtidigt ligger de långt efter i frågor om jämställdhet och arbetet präglas av ett väldigt hierarkiskt system. Som kvinna måste man hävda sig själv på ett annat sätt.

Hur började ditt intresse för politik?

– När jag läste nationalekonomi blev jag intresserad av den österrikiska ekonomiska skolan. Jag skrev för Lundaekonomernas tidning och senare studentförbundets tidskrift Svensk Linje. Redan då föddes idén om att försöka kombinera politik och skrivande.

Är det något särskilt som du kan tillföra debatten?

– Eftersom jag har en klassisk högerbakgrund tycker jag att det är spännande att vända och vrida på frågor som inom borgerligheten har ”självklara” svar. Kan arbetsmarknadens problem verkligen lösas med fler enkla jobb, exempelvis?

Vad hoppas du få med dig av dina veckor på SvD?

– Jag vill ha en ordentlig utmaning och hoppas på engagerade läsare som kan ge mig bra kritik.

Vilka politiska skribenter läser du helst själv?

– Det är viktigt att inte låsa in sig i en ideologisk låda där man bara producerar standardsvar på komplexa frågor. Bland mina favoritskribenter finns även socialdemokrater som vågar kritisera sina egna uppfattningar.

Hur ser du på det politiska läget i Sverige?

– Sverige saknar riktning och ett tydligt politiskt ledarskap. Hypotetiska valresultat styr ofta debatten snarare än sakpolitiska frågor. Handlingskraft måste kombineras med en positiv idé om framtiden. Vi behöver mer konstruktiv samhällskritik utan överdriven svartmålning.

Hur konstruktiv tycker du att debatten är?

– Just nu är det populärt att medvetet misstolka varandra och utnyttja små felsteg i den offentliga debatten. Jag hoppas att ödmjukhet blir trendigare år 2017.

Och i världen?

– Det finns en fara i att Donald Trump stjäl showen och att vi glömmer bort konflikterna i vårt europeiska närområde. Vem vet vad Rysslands inblandning i kriget i östra Ukraina kommer att leda till? EU är försvagat i en tid då unionen skulle ha behövt vara enad. Vi måste fortsätta hålla ögonen på Vladimir Putin som gärna vill splittra Europa.

Vad gör du en ledig dag?

– Läser! Just nu har jag amerikanska klassiker på nattduksbordet. John Steinbeck skriver i Vredens druvor om folkvandringarna i USA under depressionen. Jag tror historien kan lära oss mycket om drivkrafterna hos dagens ekonomiska flyktingar.

Vår andra praktikant Erik har en talang för att imitera andra. Har du någon oanad färdighet att avslöja?

– När jag växte upp var vi jämt i badhuset. Jag hoppar från tian och kan dyka riktigt långt under vattnet!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons