Annons

Victoriafallen – Afrikas ”dånande rök”

”Européerna satte ju i system att namnge alla möjliga naturfenomen när de upptäckte världen på 1800-talet, trots att det redan fanns etablerade namnformer. Hur var det med Victoriafallen, världens största vattenfall? Varför slog det namnet igenom? Det måste väl ha funnits en afrikansk benämning på fallen långt innan britterna kom dit?”

Publicerad
”Dånande rök”. Så kallas Victoriafallen på tongaspråket.
”Dånande rök”. Så kallas Victoriafallen på tongaspråket. Foto: IBL

Ja, det fanns det, och en av dessa termer – tongaspråkets Mosi-oa-Tunya (”Dånande rök”) – används fortfarande parallellt med ”Victoriafallen”, det namn David Livingstone gav sevärdheten för att hedra Storbritanniens dåvarande drottning Victoria. Livingstone, som förevisades fallen av afrikanska vänner den 16 november 1855, har själv redogjort för namnbruket i sina skrifter:

”Eftersom detta var den plats varifrån vi ämnade ta av mot nordost, beslöt jag att följande dag besöka Victoriafallen, som av infödingarna kallas Mosioatunya eller med en äldre benämning Shongwe. Vi hade sedan vår ankomst till landet ofta hört talas om dessa fall, och en av de frågor [den regionale kungen] Sebituane gjorde mig var: ’Har ni hemma i ert land rök som dånar?’ De vågade inte gå så nära dem att de kunde ta dem i närmare betraktande, men hållande sig på ett vördnadsfullt avstånd sade de om den uppstigande ångan och dånet: ’Mosi oa tunya’ – röken dånar där borta. Betydelsen av ordet Shongwe, det namn som först tillades dem, har jag inte kunnat leta ut. Det ord som betyder ’gryta’ liknar detta, och det kan därför möjligen betyda ’en sjudande kittel’, men jag är inte säker på det. Eftersom jag var övertygad om att mr Oswell och jag var de första europeer som någonsin besökt Sambesi i det inre av landet och att denna del av dess lopp utgör föreningslänken mellan de kända och okända delarna av denna flod, beslöt jag att taga mig samma frihet som makololoerna [Sebituanes folk] och gav denna katarakt det enda engelska namn som jag fästat vid någon del av landet.” (Övers. Erik Lindström.)

Annons
Annons
Annons
Annons

”Dånande rök”. Så kallas Victoriafallen på tongaspråket.

Foto: IBL Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons