Annons

”Vid global kris – vem ska då hantera politiken?”

Reaktionen på finansmarknaden blev lugn dagen efter valet men nu växer oron för en svag regering som inte har kraft att genomföra viktiga reformer. Om detta diskuterade bland andra Anna Breman, chefekonom på Swedbank och Andreas Hatzigeorigou chefekonom på Stockholms Handelskammaren.

Under strecket
Publicerad
Foto: Joakim Ståhl
Foto: Joakim Ståhl
Efter reklamen visas:
Anna Breman och Andreas Hatzigeorgiou om de ekonomiska utmaningarna

– Även om marknaden är lugn just nu kommer den ekonomiska politiken under nästa mandatperiod spela stor roll. Och här handlar det också om vilket inflytande SD kommer att få. Utmaningarna är många, säger Anna Breman chefekonom på Swedbank i Ekonomistudion på måndagen.

Vad måste en ny regering ta tag i nu?

– För svensk ekonomi är bostadspolitiken det absolut viktigaste. Den politik som förs nu är inte hållbar. Det är dessutom för svårt och krångligt att bygga nytt, menar Andreas Hatzigeorgiou som är chefekonom på Stockholms Handelskammare och pekar på att det idag tar 20 år att få en hyresrätt i huvudstaden.

Anna Breman säger även att arbetsmarknad och integration hör till de viktiga frågor som en ny regeringen måste hantera.

– För de allra flesta fungerar arbetsmarknaden väl men fortfarande står grupper väldigt långt från arbetsmarknaden och de behöver komma i sysselsättning. Det är en svår fråga, säger hon i intervjun.

Anna Breman tror inte att svensk tillväxt kommer att påverkas särskilt de närmaste två åren men varnar för att Sveriges får en minoritetsregering som får svårt att genomföra reformer i framtiden.

–Risken är ju om vi får fyra år där det faktiskt inte händer något. Och detta samtidigt som vi lever i en mycket osäker omvärld, säger hon.

Andreas Hatzigeorgiou tycker att Sverige lever på lånad tid och gamla meriter och måste förbereda sig på en ny global kris.

– Det är ett problem att det gått 8 år utan några reella och värdefulla strukturreformer, säger han.

Foto: Joakim Ståhl
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons