Annons

PortofinoVid varmrätten slår bristen på logistik till på nytt

Foto: Tomas Oneborg

Såväl namnet som anslaget förpliktigar. Gamla stans nyaste italienare når inte hela vägen fram, men SvD Krogguiden känner att restaurang Portofino med lite arbete skulle kunna bli riktigt bra.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Portofino

Typ
Mellanklass
Kontakt
Adress: Stora Nygatan 46, tel: 08-10 15 34.

Betyg: 4 av 6

Läget är det bästa tänkbara, i tapaskrogen Café Tabacs gamla lokaler invid Kornhamnstorg. De stora fönstren och den inbjudande atmosfären i restaurangens tre rum lockar förbipasserande spontangäster från när och fjärran.

Vi får ett varmt mottagande av ett taggat team. Åter inser vi hur viktigt värdskapet är för en god restaurangupplevelse. Mångfalden är dessutom stor bland Portofinos personal. Unga och gamla, män och kvinnor far runt som liguriska vesslor mellan de marmorimiterade borden.

Kanske hade de behövt en tydligare lagledare för vid ett av våra besök blir vi servade av fyra olika personer, där den ene i all sin ambition knappt vet vad den andre gjort.

Portofino vill hylla den genuina italienska mattraditionen och många av rätterna på menyn känns klassiska. Men nånstans mellan de dovt och trendigt gråblå väggarna känns det ändå inte riktigt som om kärleken till det italienska köket sitter i förarsätet. Det är säkra kort som gäller.

Egentligen är det väl inget fel med detta så länge köket levererar. Och det gör Portofino, dock med påtaglig ojämnhet.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Medan den krämiga soppan med ravioli och karljohansvamp smakar fullständigt himmelskt är tonfisken med melon en rejäl och intetsägande smakbesvikelse. Älgcarpaccion med karljohan och lingonchutney är en finstämd komposition medan förrättspizzan med mascarpone, kantareller, fikon och löjrom blir en väl salig blandning.

När det efter alldeles för lång väntan är dags för varmrätterna slår bristen på serveringslogistik till igen. Vi ser den vackra tonfiskpizzan stå på bagarens disk och kallna. Nu är den tack och lov väldigt god ändå.

För älskare av desserter kan SvD Krogguiden komma med lugnande besked: alla är bra.

Till personalens försvar ska sägas att man säkert vill synka serveringen med övriga varmrätter. Den helgrillade kycklingen till exempel, som serveras generöst i kopparpanna med texturperfekta risottobollar och salsiccia.

Husets paradrätt, fettucine portofino som alltid ska finnas på menyn, är publikfriande len i sin mascarponekladdighet med lätt tryffelsmak och kött i fint skurna bitar. Skaldjurspastan är också utmärkt, perfekt al dente och med en tomatsås med ett gott sting från peperoncino.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

Brioche med fläskrullen porchetta och salsiccia är dock väl mastig även för en storätare. Och med denna knockoutburgare smyger sig ojämnheten in igen.

För älskare av desserter kan SvD Krogguiden dock komma med lugnande besked: alla är bra. Fondanten gråter underbart, Tiramisun är suveränt uppiggande och pistagepanacottan smälter i munnen.

Portofinos vinlista är en fröjd att läsa. Här finns alla ledande italienska regioner ymnigt representerade. Och de flesta i personalen klarar att ge klockrena rekommendationer.

Totalt sett har dock kökschefen Luciano Aru lite att fila på. Portofino är redan i dag värt ett besök, men kommer förmodligen att bli ännu bättre med ökat kulinariskt mod, mindre publikfrieri och mer samordning av den energiska personalen.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons