Annons

Virusläget låser portarna till EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Alla icke nödvändiga resor in i EU behöver stoppas i 30 dagar, manar EU-kommissionen inför ännu ett videotoppmöte för medlemsländernas ledare.

– Det här är en global storm, varnar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen ska EU-ländernas stats- och regeringschefer återigen sätta sig framför sina webbkameror för ett toppmöte via nätet.

Inför det kommer förslag om drastiska åtgärder.

– Jag föreslår för stats- och regeringscheferna att vi inför ett tillfälligt inreseförbud för icke nödvändigt resande till EU. De här inskränkningarna bör gälla i 30 dagar och kan förlängas vid behov, säger kommissionsordförande von der Leyen i ett videobudskap via Twitter.

Förbudet ska gälla även de icke-EU-länder som är medlemmar i Schengenzonen, exempelvis Norge och Schweiz.

– Det kommer att finnas undantag: personer som bott länge i EU, familjemedlemmar till EU-medborgare och diplomater kommer att undantas. Nödvändig personal, som läkare, sjuksköterskor, vårdpersonal, forskare och experter som hjälpt till att hantera coronaviruset bör fortsättningsvis också tillåtas komma in i EU, säger von der Leyen.

Även "gränspendlare" och varutransportörer föreslås bli undantagna, liksom brittiska medborgare – trots brexit.

– Brittiska medborgare är europeiska medborgare så det kommer inte att finnas några restriktioner på deras resande till kontinenten, förklarar kommissionsordföranden på en presskonferens tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.

Annons
Annons

Enligt ledarduon kommer förslaget officiellt att läggas fram under tisdagen och behöver sedan godkännas av medlemsländerna.

Frankrikes president Emmanuel Macron ser det visserligen redan som givet.

– Gränserna till EU och Schengenområdet kommer att stängas från lunchtid i morgon, säger Macron i fransk tv på måndagskvällen.

Från svensk sida ges tummen upp.

"Regeringen är positiv till de inreserestriktioner som kommissionen nu har föreslagit, att icke-nödvändiga resor till och från EU ska begränsas för en period om 30 dagar. Det är en exceptionell åtgärd och vi hoppas att behovet av den kommer att vara kortvarig", heter det från statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande till TT via sms.

Enligt Löfvens pressekreterare handlar det samtidigt om förslag om nationella beslut, som varje land får besluta om på egen hand.

Från exempelvis Irland har snabbt meddelats att man kommer att fundera på förslaget utgående från situationen kring gränsen mot Nordirland.

– Under inga som helst omständigheter kommer en stängning av landgränsen mellan Nord och Syd att övervägas, säger en irländsk regeringstalesman enligt Reuters.

Även de ekonomiska konsekvenserna diskuterades i EU under måndagen, på en videokonferens med euroländernas finansministrar.

"Vi välkomnade alla de åtgärder som tagits av medlemsstaterna och EU-kommissionen", konstateras i ett uttalande efteråt.

Bland annat enades ministrarna om att så "snabbt som möjligt" driva igenom godkännandet av en stödfond som EU-kommissionen hoppas ska kunna ge närmare 400 miljarder svenska kronor till sjukvården, drabbade företag och anställda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons