Annons

Vikbara mobilerna här – men dåliga och dyra

Vikbara mobiler är det nya smarta. Ena sekunden är den en smidig mobil, nästa en liten surfplatta. Men räkna inte med att den nya tekniken kommer att finnas i var mans ficka i närtid. Skyhöga priser och skärmar som spricker är bara ett par hinder på vägen.

SvD Näringsliv listar utmaningarna med den nya heta trenden.

Under strecket
Publicerad
Foto: HuaweiBild 1 av 1

1 / 5

”Charmerande usel”

Foto: Huawei

Det var vare sig Huawei eller Samsung som var först ut med en fungerande vikbar mobil. Den titeln går i stället till det lilla amerikanska företaget Royole.

Men frågan är om det verkligen är en titel att stå efter. Företagets mobil Flexpai är allt annat än färdig. Tidningen The Verge kallar den rätt och slätt ”Charmerande usel”.

När SvD Näringsliv testade mobilen i samband med MWC-mässan i Barcelona tidigare i år kunde vi konstatera att den inte var färdig för marknaden.

Annons
Annons
Foto: SamsungBild 1 av 1

2 / 5

Gick sönder direkt

Foto: Samsung

Samsung skulle ha blivit först med en verkligt användbar vikbar mobil. Deras nya Galaxy Fold skulle egentligen ha börjat säljas nu i slutet av april. Men den koreanska jätten tvingades skjuta på lanseringsdatumet när det visade sig att testexemplar som skickats ut till journalister gick sönder.

Det största problemet är att skärmen har en tendens att spricka när den viks. Testare har också rapporterat om hur smuts lätt kommer in under den tunna skärmen.

Den negativa publiciteten blev inte bättre av att Samsung tvingade tech-sajten Ifixit att avpublicera en artikel om mobilen.

Annons
Annons
Foto: HuaweiBild 1 av 1

3 / 5

Huawei kör på som planerat

Foto: Huawei

Nu ser det i stället ut att bli kinesiska Huawei som blir först med en användbar vikbar mobil. Den nya Mate X visades för första gången på MWC i Barcelona och ska enligt plan börja säljas i juni.

Huawei uppger i ett mejl till SvD Näringsliv att lanseringen av Mate X är ”on track”.

Men även om den börjar säljas i sommar och om den fungerar som den ska, finns ytterligare ett problem. En Huawei Mate X kommer att kosta en bra bit över 20 000 kronor.

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

4 / 5

Experten: ingen massprodukt i närtid

Foto: Johan Nilsson/TT

Just det höga priser ser ut att vara ett minst lika stort hinder som trasiga skärmar för att vikbara mobiler ska kunna bli en massprodukt.

Analysföretaget Gartner spår att vikbara fortfarande kommer att vara en ren nisch-produkt även år 2023. Enligt Gartner kommer det då att säljas runt 30 miljoner enheter, vilket kan jämföras att det säljs närmare två miljarder mobiler i världen per år.

– Det finns en rad utmaningar när det gäller tillverkningsprocessen. Förutom själva skärmen är också det höga priset ett hinder. Dagens pris på 20 000 kronor i kombination med flera tekniska utmaningar är för högt, till och med för teknikentusiasterna, säger analytikern Roberta Cozza.

Annons
Annons
Foto: CaviarBild 1 av 2
Foto: CaviarBild 2 av 2

5 / 5

Apple ligger lågt

Foto: Caviar
Foto: Caviar

Flera andra stora mobiltillverkare ligger i startgroparna för att lansera egna vikbara mobiler, inklusive den kinesiska uppstickaren Xiaomi.

Men ett känt företag som brukar vara tidigt ute med ny teknik ligger osedvanligt lågt. Det är Apple. Den amerikanska jätten har i stort sett inte pratat någonting om eventuella kommande vikbara modeller.

Så den som vill veta hur en tänkbar Ifold skulle kunna se ut, får nöja sig med den konceptmodell Iphone Z som tagits fram av den ryska lyxmobiltillverkaren Caviar. Enda problemet: Iphone Z finns inte på riktigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons