Annons
Krönika

Fredric Karén:Vikten av att förvalta sina traditioner

Under strecket
Publicerad

Det brukar kallas det första svenska socialreportaget. Men det bär också tydliga spår av "wallraffande", hela 40 år innan Günter Wallraff publicerade sitt första avslöjande.
SvD-journalisten Ester Blenda Nordström (1891-1948) var banbrytande och modig, men framför allt närde hon en brinnande lust att skildra verkligheten, precis så som den var. Inte från sitt skrivbord utan genom möten med människor och miljöer.
Hennes artikelserie "En månad som tjänsteflicka på en bondgård i Södermanland" publicerades i nio avsnitt i SvD sommaren 1914. Förklädd till piga jobbade hon 16-17 timmar om dagen till skamlöst låg lön och kunde på så sätt beskriva det enformiga och tunga arbetet på ett sätt som ingen annan gjort före henne. Med knivskarp realism skildrade hon livet på gården och de närmast omänskliga arbetsvillkoren.

Artikelserien resulterade i boken och filmen "En piga bland pigor" och ledde så småningom vidare till andra initierade reportage.
Året därpå tog hon "anställning" som lärarinna i ett samekollektiv i Lappland vilket finns skildrat i reportaget och boken "Kåtornas folk" 1916.

Annons
Annons

"Bansai", Ester Blenda Nordströms signatur i SvD, var bland de första i Sverige att kombinera undersökande journalistik med självupplevd verklighet och det råder ingen tvekan om att hon tjänat som inspiration till flera generationer av journalister efter henne.

Ungefär samtidigt som SvD-journalisterna Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson mottog Stora journalistpriset för avslöjandet om SCA och Industrivärden i höstas sände Sveriges Radio en dokumentär om Ester Blenda Nordström.
Det slog mig då att en tidnings journalistiska själ vilar på dess traditioner, eller kanske ännu hellre, förmågan att förvalta dessa traditioner.

2015 lyckades vi på SvD med just detta. Samtidigt som vi tog några ordentliga kliv mot att modernisera och anpassa företaget mot en mer digital verklighet stod redaktionen för flera viktiga journalistiska insatser.

Förutom vinsten i Stora journalistpriset vann SCA-avslöjandet såväl Guldspaden som Schibsted Journalism Award. Granskningen av Nya Karolinska ledde till en viktig politisk debatt i Stockholm och reportagen från flyktingkrisen i Medelhavet har resulterat i att svenska folket hittills har skänkt 5,5 miljoner kronor till vårt gemensamma Schibstedprojekt Gula båtarna.

Och inte minst, vi lanserade en helt ny tidning för barn och unga, SvD Junior, som tre månader efter lansering har 11 000 prenumeranter.

Lanseringen av nya SvD.se har bidragit till att ni läser mer på sajten. Sidvisningarna har ökat med 81 procent i mobilen och 51 procent i datorn. Våra digitala prenumerationer har vuxit med 71 procent och de digitala annonsintäkterna med 23 procent under året.
Ackumulerat tredje kvartalet har vi dubblat vinsten, vilket gör att vi kan fortsätta satsa på journalistiken och utveckla nya tjänster och produkter.

Detta är en utveckling få trodde skulle vara möjlig för bara ett par år sedan.

Resan mot 2016 och framtiden har bara börjat. Och vi gör den utan att släppa taget om vårt arv eller våra traditioner, helt i Ester Blenda Nordströms anda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons