Annons

”Viktigare ställa högre krav på SFI-utbildarna”

Åsa Fahlén.
Åsa Fahlén. Foto: Anders Wiklund/TT

Att skärpa kraven på SFI-deltagare kan vara viktigt, men långt viktigare är att Moderaterna ställer krav på utbildningsanordnarna. Det skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | SVENSKA SPRÅKET

Moderaterna säger att de vill genomföra den ”största språkreformen i modern svensk historia”. Deras första krav är att skärpa kraven på SFI. Det är alldeles rätt, men vad det sedan handlar om är inte alls skärpta krav på utbildningen utan skärpta krav på SFI-deltagare.

Det kan förstås också vara viktigt, men långt viktigare är att Moderaterna ställer krav på utbildningsanordnarna. Tyvärr har SFI utvecklat sig till ett eldorado för lycksökare som ofta erbjuder låg utbildningskvalitet. I vissa fall har det till och med handlat om medvetet fusk.

I en undersökning som Lärarnas Riksförbund presenterade häromåret, ”Låt kvalitet gå före pris på vuxenutbildningen”, visade det sig också att SFI-undervisningen dras med tuffa arbetsvillkor, och att de som upplever villkoren som hårdast är lärare inom privata arrangörer av SFI. Ett exempel på de svåra arbetsvillkoren är att det sker en kontinuerlig antagning vilket betyder att undervisningsgrupperna hela tiden ändras.

Dessutom har endast 39 procent av de som tjänstgör inom SFI-utbildningen lärarlegitimation. En usel siffra också jämfört med andra skolformer, som också dras med lärarbrist. Men förändras inte villkoren för den viktigaste resursen inom SFI-utbildning – lärarna – är det svårt att förstå hur resultaten ska kunna förbättras.

Lärarnas Riksförbund anser att kommunerna måste ta det fulla ansvaret och att rätten att bedriva verksamhet på entreprenad snarast möjligt måste bort inom vuxen- och SFI-utbildningen. Vi behöver insyn och god planering för att nivån ska höjas. Då blir det också tydligt vem som har ansvaret för utbildningen. Och då finns det något bra att erbjuda och då kan man med gott samvete även ställa hårdare krav på deltagarna.

Jag tror dock att Moderaterna är helt eniga med oss om att vi ska prioritera upp den plats som ger nya livschanser och öppnar nya dörrar på ett sätt som bara kunskap och utbildning kan göra. Sverige som kunskapsnation behöver satsa på vuxnas lärande och det gäller även för nyanlända och invandrare!

Åsa Fahlén
ordförande Lärarnas Riksförbund

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons