Annons

I may destroy youViktigt att våga visa gråzonerna i ett övergrepp

Michaela Coel.
Michaela Coel. Foto: Laura Radford/HBO Nordic

Våldtäkt eller inte? Denna ”metoo”-serie är ljusår från skräckskildringar av smygande män. Michaela Coel vågar peta i gråzonerna utan att erbjuda några enkla svar – lika viktigt som oändligt välkommet.

Under strecket
Publicerad

I tonen är det betydligt mer ”Girls” eller ”Master of none” än ”Unbelievable”.

Foto: HBO Nordic
Betyg: 5 av 6

Arabella är en ung författare som efter en hajpad debut sliter med uppföljaren. I seriestarten ska hon precis lämna en föga produktiv skrivresa till Rom – och en föga intresserad av-och-på-pojkvän – för att åka hem till London och ha möte med sina otåliga agenter. De vill ha ett manusutkast, helst igår, och kommenderar henne till en av förlagets skrivarlyor med en hård deadline.

Suget att lämna den tomma datorskärmen för att gå ut och festa med kompisarna blir dock oemotståndlig, och det leder till en fylla och en minneslucka som snabbt övergår i både en brottsutredning och ett slags pusselarbete för att få veta vad som egentligen hänt under kvällen. För när Arabella vaknar dagen efter minns hon inte hur hon fått det där såret i pannan, eller varför hennes mobilskärm är krossad, eller varför det gjorts suspekta uttag på hennes kort. Och varför får hon flashbacks till att hon ligger på golvet medan en främmande man juckar mot henne?

Japp, den brittiska dramaserien ”I may destroy you” tar avstamp i ett sexuellt övergrepp. Men i denna knepiga och ofta klichétyngda kategori har Michaela Coel, som också spelar huvudrollen som Arabella, gjort något smått banbrytande: snarare än att erbjuda en moraliskt svartvit deckarhistoria gör hon en smart, noggrann undersökning av begreppet ”samtycke”, om hur även den mest frivilliga och äventyrliga sortens sex på bara ett ögonblick kan övergå i tvång. 

Annons
Annons

I tonen är det betydligt mer ”Girls” eller ”Master of none” än ”Unbelievable”.

Foto: HBO Nordic

... ett slags vardaglighet som är ljusår från skräckbilder av en Hagaman som väntar i buskagen.

I tonen är det betydligt mer ”Girls” eller ”Master of none” än ”Unbelievable”, kan man säga, och runt Arabella har Coel byggt en komplex uppsättning biroller, dels bästisen Terry (Weruche Opia) och så kompisen Kwame (en lysande Paapa Essiedu) som själv hamnar i en övergreppsituation när en Grindr-dejt plötsligt spårar ur.

Och skildringen av övergreppen i ”I may destroy you” präglas genomgående av ett slags vardaglighet som är ljusår från skräckbilder av en Hagaman som väntar i buskagen, och det är en berättelse där de utsatta inte bara ”blir” sin våldtäkt, inte bara reduceras till rollen som traumatiserat offer.

I tonen är det betydligt mer ”Girls” eller ”Master of none” än ”Unbelievable”.
I tonen är det betydligt mer ”Girls” eller ”Master of none” än ”Unbelievable”. Foto: HBO Nordic

Det låter kanske lite förminskande att kalla den en ”metoo”-serie, men faktum är att ”I may destroy you” petar i gråzonerna utan att erbjuda några enkla svar eller dramaturgiska klichéer, och dessutom tvingar tittaren att börja tänka själv och kanske också rannsaka sig själv. Är det våldtäkt om en dejt tar av kondomen utan att berätta det? Om en nyss åtrådd partner plötsligt håller fast en mot ens vilja? Inte för att ”realistisk” nödvändigtvis är en komplimang, men i den här sortens berättelser är det lika viktigt som oändligt välkommet.

I may destroy you

Regi
Sam Miller m fl
Genre
Drama
Manus
Michaela Coel
Medverkande
Michaela Coel, Paapa Essiedu, Weruche Opia, Aml Ameen, Marouane Zotti

Recensionen bygger på 6 avsnitt av totalt 12. Premiär den 7 juni. HBO Nordic.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons