Annons

Viktigt knapptryck vid köp utomlands – sparar mest

Kreditkort kan vara gynnsamt, både när du bokar din semesterresa och väl på plats. Men avgifter och villkor varierar stort mellan olika kort. SvD:s privatekonomiexpert Emmylou Tuvhag guidar till faktorerna du behöver tänka på när du väljer.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén.

Bild 1 av 1

1 / 6

Illustration: Thomas Molén.
Illustration: Thomas Molén.

1. Reseförsäkring

Det kan vara smart att boka flygresan med kreditkort. Med krediten följer nämligen ett visst konsumentskydd, och dessutom ofta en reseförsäkring som i vissa fall är mer förmånlig än den som ingår i hemförsäkringen.

Majoriteten av kreditkorten har en reseförsäkring, det är framför allt kort riktade till barn och ungdomar som saknar helt. Men villkoren kan variera kraftigt, läs därför igenom avtalet ordentligt innan du bestämmer vilket kort du ska betala resan med.

Även om kortet har en reseförsäkring kanske den bara gäller om du betalar 100 procent av resan med kortet. Bokar du resa för ett större sällskap är det också värt att dubbelkolla vilka personer som omfattas av kortets reseförsäkring. Det kan exempelvis vara så att man måste vara skriven på samma adress som kortinnehavaren för att omfattas av skyddet. Det kan också vara värt att kolla om kortet medger ersättning vid person- eller bagageförseningar.

Kolla också efter självriskeliminering om du brukar hyra bil under semestern, det har exempelvis Nordeas kreditkort Master card. I Skandiabankens kreditkort Visa ingår hyrbilsförsäkring.

Annons
Annons
Foto: IBLBild 1 av 1

2 / 6

Foto: IBL

2. Avgifter

Årsavgiften och uppläggningsavgiften kan skilja från noll till 1 799 kronor. Dyrast är American express platinum card. Majoriteten av korten befinner sig dock i spannet 0–300 kronor.

Ska du betala mer än så bör kortföretaget ha bra argument för att det ska vara värt de extra kronorna.

Annons
Annons
Foto: IBLBild 1 av 1

3 / 6

Foto: IBL

3. Vid bankomaten

Även uttagsavgifterna varierar kraftigt – från 0 till 4 procent. Reser du mycket i länder där det är viktigt att ha kontanter på fickan kan uttagsavgiften betyda 100-lappar mer eller mindre i plånboken. Norwegian, Skandiabanken och Ica Banken har alla kort med noll kronor i uttagsavgift.

Annons
Annons
Foto: IBLBild 1 av 1

4 / 6

Foto: IBL

4. Valutapåslaget

Valutapåslaget varierar från 0 till 2 procent. Räknar du med att betala stora kostnader på plats, såsom hotell och saftiga restaurangnotor, är det viktigt att hålla valutapåslaget nere. Ett par kort med 0 valutapåslag är Collector Easyliving Mastercard och Santander Mitt kort+ Mastercard.

Väl på semesterorten är det viktigt att trycka på rätt knappar när du använder kortet. När kortterminalen frågar dig om du vill betala i kronor eller i lokal valuta sparar du som regel mest på att välja lokal valuta.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

5 / 6

Foto: TT

5. Kredit

Har du för vana att betala dina räkningar under den räntefria perioden behöver du inte stirra dig blind på räntan. Men tänk på att den räntefria perioden varierar med olika kort. Det vanligaste är ett spann mellan 44 och 60 dagar.

Om du ändå jämför räntor mellan kort är den effektiva räntan viktigare att titta på än årsränta eller nominell ränta. Den effektiva räntan visar nämligen den faktiska kostnaden för kredit, inklusive diverse avgifter, om du övertrasserar de räntefria dagarna. I värsta fall kan det röra sig om en kostnad på över 20 procent.

Annons
Annons
Foto: IBLBild 1 av 1

6 / 6

Foto: IBL

6. Sparränta

Flera kreditkort är kopplade till sparkonton. När storbankerna har noll i ränta på sparkontona kan du exempelvis få 2 procent i sparränta på belopp upp till 15 000 kronor om du har kort hos Shell. OKQ8 har en sparränta på 0,5 procent på belopp upp till 100 000 kronor. På högre belopp ger OKQ8 mellan 1–1,4 procent i ränta.

Men observera att OKQ8:s sparkonton inte omfattas av insättningsgarantin. Det betyder att dina pengar kan gå förlorade om din OK-förening går i konkurs eller har svårigheter att betala sina skulder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons