Annons

Viktigt steg för Saab inför potentiell jätteaffär

Det kan bli Saabs största affär i Europa. På fredagen togs ett viktigt steg när offerten lämnades in, med hopp om att man kan sälja ett 30-tal Gripenplan till Schweiz.

– Vi har ett väldigt bra erbjudande, säger Schweiz-chefen Rustan Nicander till SvD Näringsliv i Davos.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Foto: Lars Pehrson

DAVOS Gripen är tillbaka på banan i Schweiz – igen. Förra gången, 2014, stupade den svenska försvarskoncernen på mållinjen efter en folkröstning som stjälpte hela projektet.

Nu har landets regering beslutat att man trots allt måste förnya hela luftförsvaret som kommer att vara för gammalt 2030, både vad gäller stridsplan och markbaserat luftvärn.

Det handlar om en mycket stor affär där Saab vill sälja sina nya Gripen E-plan, konstaterar Saabs schweiziska chef Rustan Nicander när Näringsliv träffar honom under Världsekonomiskt forums möte i Davos.

– Den schweiziska budgeten är satt till åtta miljarder schweizerfranc, närmare 80 miljarder kronor, för både luftvärn och flygplan. Det är inte klart hur mycket pengar man lägger på varje.

Annons
Annons

Fredagen var en nyckeldag för denna potentiella jätteaffär. Då lämnade man in den färdiga offerten till ArmaSuisse som är upphandlade myndighet i Schweiz.

– Det handlar om tusentals sidor med mycket teknisk information. Vi har jobbat mycket hårt med detta, precis som förra gången. Jag hoppas att det kommer att räcka den här gången också.

Vad är Gripens starka sida?

– Vi har ett mycket moget och modernt flygplan. Det är precis nyutvecklat med mycket ny teknologi ombord på flygmaskinen. Vi har det absolut mest moderna stridsflygplanet på marknaden idag. Det är ett plan som kommer att vara modernt i många år framåt, och vi har en mycket konkurrenskraftig prisbild.

Vad är nästa steg efter att offerten nu lämnats in?

– Nu ska ArmaSuisse börja utvärdera alla buden, även från våra konkurrenter, under våren. Sedan blir det testflygningar med planen i Schweiz runt midsommar. Framåt hösten kommer en ny offertförfrågan.

Men konkurrensen är tuffare än förra gången. Fem stridsflygplan jämfört med tre förra gången. Med i racet finns nu franska Rafale (Dassault), amerikanska F-35A (Lockheed Martin), Eurofighter (Airbus) och amerikanska F-18 Super Hornet (Boeing) som också startat kampanjer för att ro hem affären. Samtliga lämnar nu in sina offerter.

– Tanken är att man i slutet av 2020 ska bestämma vilken typ av flygplan man ska välja. Då kommer man att slutförhandla med den utpekade. Fram tills dess är det öppen konkurrens, säger Rustan Nicander.

Alla fem konkurrenter har tidigare köpts av kvalificerade flygvapen. Men de passar olika bra för olika länders situation, framhåller Nicander. De amerikanska systemen är designade för stora organisationer med stora budgetar. De andra planen är också mest inriktade på att vara attackflygplan mot markmål.

– Gripen är lika kompetent med mer inriktat på luftövervakning vilket Schweiz behöver. Vi är sannolikt också det billigaste alternativet.

Risken är också att det blir en ny folkomröstning i det direktdemokratiska Schweiz som stjälper hela affären igen. Delar av befolkningen inser att flygvapnet måste moderniseras, medan en annan del tycker att det är onödigt att lägga så många miljarder på stridsflyg istället för exempelvis hälso- och sjukvård. Rustan Nicander tror ändå att opinionen kommer att vara positiv till inköpen.

Hur orolig är du för att affären stoppas igen i en folkomröstning?

– För eller senare kommer Schweiz att köpa nya flygplan. Sedan får vi se hur fort det går. Vi har uthållighet.

Från ArmaSuisse kom på fredagskvällen en pressrelease där det bekräftades att de fem konkurrenterna levererat sina offerter. ”Detta markerar början på en fas med analyser och tester” som ska leda fram till en slutlig utsållning 2020, heter det.

Efter reklamen visas:
Se piloten visa smarta Gripen E: ”Allt är nytt”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons