Annons

Här finns världens bästa universitet

Theresa May, Stephen Hawking och Barack Obama har alla studerat vid några av världens främsta universitet. Några länder dominerar listan över de bästa skolorna.

Under strecket
Publicerad

Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Foto: Michael Dwyer/AP

Theresa May.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

David Cameron.

Foto: Frank Augstein/AP

Margaret Thatcher.

Foto: Gerald Penny/AP

Oxford University.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Emma Thompson.

Foto: ©Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection/IBL

Hugh Grant.

Foto: Evan Agostini/AP

Rowan Atkinson.

Foto: Joel Ryan/AP

1 / 7

Massachusetts Institute of Technology, MIT.
Massachusetts Institute of Technology, MIT. Foto: Michael Dwyer/AP

Oxbridge har fortfarande bästa brittiska högskolorna

Theresa May.
Theresa May. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
David Cameron.
David Cameron. Foto: Frank Augstein/AP
Margaret Thatcher.
Margaret Thatcher. Foto: Gerald Penny/AP

Universiteten i Cambridge och Oxford är de högst rankade högskolorna i Storbritannien. Majoriteten av landets premiärministrar har studerat vid något av universiteten.

Theresa May, David Cameron, Tony Blair och Margaret Thatcher studerade alla vid Oxford. Universitetet har gett 27 premiärministrar en examen, 14 premiärministrar har studerat vid University of Cambridge.

Oxford University.
Oxford University. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Det är studentunionen i Oxfords debattsällskap som anses ha gett många brittiska toppolitiker en försmak av hur det går till i underhuset. En etablerad väg till Westminster är att studera PPE (politik, filosofi och ekonomi) vid Oxford. Det sociala nätverket på universitet är lika viktigt som utbildningen.

University of Oxford har också utexaminerat många av Storbritanniens näringslivstoppar och 58 nobelpristagare. Bland University of Cambridges forna studerande finns 90 nobelpristagare och kända namn som Alan Turing, Jane Goodall och Stephen Hawking.

Emma Thompson.
Emma Thompson. Foto: ©Columbia Pictures/Courtesy Everett Collection/IBL
Hugh Grant.
Hugh Grant. Foto: Evan Agostini/AP
Rowan Atkinson.
Rowan Atkinson. Foto: Joel Ryan/AP

De två toppuniversiteten har också utbildat många skådespelare. Hugh Grant, Rowan Atkinson, Emma Thompson och Stephen Fry studerade vid Oxford eller Cambridge.

Närmare 38 procent av eleverna på Cambridge och 44 procent på Oxford har gått i privatskola. De aningen mindre exklusiva University College London och Imperial College London ligger också på topplistan över världens bästa högskolor.

CHARLOTTA BUXTON

Annons
Annons

Benjamin Netanyahu.

Foto: Abir Sultan/AP

Kofi Annan.

Foto: Poppe, Cornelius/NTB Scanpix

Stanford University.

Foto: Paul Sakuma/AP

Barack Obama.

Foto: Charles Rex Arbogast/AP

2 / 7

Höjdare inom politik och finans på USA:s toppskolor

Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: Abir Sultan/AP
Kofi Annan.
Kofi Annan. Foto: Poppe, Cornelius/NTB Scanpix

USA:s högst rankade universitet 2018 enligt QS rankning är
Massachusetts Institute of Technology, MIT. Här har bland annat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu studerat. Även Kofi Annan, som var FN:s generalsekreterare i ett decennium fram till slutet av 2006, läste vid MIT.

Stanford University.
Stanford University. Foto: Paul Sakuma/AP

Som nummer två på listan kommer Stanford University i Kalifornien med alumner som Tesla-grundaren Elon Musk, Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton och investeraren Peter Thiel som medgrundande Pay Pal. Thiel är numera känd som en av få Trump-supportrar i Silicon Valley.

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

På tredjeplats kommer Harvard i Massachusetts. Här har Barack Obama och Facebooks grundare Mark Zuckerberg studerat (han skapade Facebook under studietiden). Även tidigare centralbankschefen Ben Bernanke studerade på Harvard.

Presidentkandidaten och klimatförespråkaren Al Gore samt tidigare utrikesministern Henry Kissinger är två andra stora namn som gått i Harvards korridorer.

SANDRA JOHANSSON

Annons
Annons

Joeseph Goebbels.

Foto: AP/TT

Jürgen Habermas

Foto: AP/TT

3 / 7

Traditionsrik mix med Hegel, Habermas och Goebbels

Joeseph Goebbels.
Joeseph Goebbels. Foto: AP/TT

Vid ärevördiga Ruprecht-Karls-Universität i Heidelberg som är en Europas äldsta högskolor har dussintals nobelpristagare studerat eller innehaft professurer. Till de mest kända – eller snarare ökända – hör Hitlers propagandaminister och krigshetsare Joseph Goebbels som promoverade i tysk litteraturvetenskap.

Universitetet i Heidelberg var det första som förklarade sig vara nationalsocialistiskt universitet underställt Adolf Hitler. En fjärdedel av lärarkåren, däribland många kände vetenskapsmän, rensades ut.

Universitet grundades redan 1386 på uppdrag av påven Urban VI och har i dag nästan 31 000 studerande och 520 professorer.

Jürgen Habermas
Jürgen Habermas Foto: AP/TT

En lång rad kände filosofer har varit professorer i Heidelberg, bland dem Georg Wilhelm Friedrich Hegel och Jürgen Habermas. Reformatorn och filosofen Philipp Melanchthon skrevs redan tolvåring in vid universitet.

Den traditionellt starka filosofiska och humanistiska profilen kompletteras i dag av en stark inriktning på medicinsk och neurobiologisk forskning samt cancerforskning vid stiftelsen Deutsches Krebsforschungszentrum.

TOMAS LUNDIN

Annons
Annons

Willy Messerschmitt till vänster.

Foto: Heinrich Hoffmann/AP

4 / 7

Skolan för riktiga ”Messerschmittrar”

Willy Messerschmitt till vänster.
Willy Messerschmitt till vänster. Foto: Heinrich Hoffmann/AP

Luftfartspionjären ”Willy” Messerschmitt, dieselmotorns uppfinnare Rudolf Diesel, flygplanskonstruktören Claude Dornier och en lång rad andra genialiska ingenjörer och uppfinnare har studerat eller varit professorer vid TU München, Tysklands näst största tekniska universitet med 41 000 studerande och 545 professorer.

Luft- och rymdfart blev efter andra världskriget en av universitets tyngdpunkter. En annan var kärnfysik. 1957 invigdes Tysklands första forskningsreaktor på universitetsområdet i Garching. Denna ersattes 1996 av neutronkällan Forschungs-Neutronenquelle Heinz Maier-Leibnitz som tillåter grundforskning i fysik, kemi, biologi och materialvetenskap som håller världsklass.

Till universitets profil hör intensivt samarbete med näringslivet och de många forskningsintensiva företagen i regionen och globalt. Årligen sluts mer än tusen forskningsavtal med företag och privata forskningsinstitut eller stiftelser.

TOMAS LUNDIN

Annons
Annons

Albert Einstein.

Foto: AP/TT

Al Gore.

Foto: Vesa Moilanen/AP

Andre Borschberg till höger.

Foto: Aya Batrawy/AP

5 / 7

Einstein bland Nobelpristagarna från Schweiz toppskola

Albert Einstein.
Albert Einstein. Foto: AP/TT

Schweiz har flera universitet som håller toppklass men framförallt två sticker ut: över hundraåriga polytekniska högskolorna ETH i tyskspråkiga Zürich och systeruniversitetet EPFL i franskspråkiga Lausanne.

ETH är enda universitet från ett icke-engelskspråkigt land som finns på listan över världens tio bästa universitet, och EPFL kommer strax därefter. Både universiteten, som grundades 1855 respektive 1853, anses vara bland Europas bästa.

Den mest kända som gått på ETH är Albert Einstein som fick Nobelpriset i fysik 1921. Totalt har universitetet genererat 21 Nobelpris; nio i fysik, tio i kemi och två i medicin. Senast fick Richard F Heck Nobelpriset i kemi 2010.

Al Gore.
Al Gore. Foto: Vesa Moilanen/AP
Andre Borschberg till höger.
Andre Borschberg till höger. Foto: Aya Batrawy/AP

Bland kända personer som gått på EPFL finns rymdastronauten Claude Nicollier och piloten André Borschberg som är medgrundare till solenergiplanet Solar Impulse. EPFL–campuset har också utnämnts till ”världens mest hållbara” med pumpanläggningar från Genèvesjön som ombesörjer all energi, samt ligger på topplistan över institutioner med världens mest energieffektiva datorer. Al Gore är hedersdoktor på EPFL sedan 2008.

GUNILLA VON HALL

Annons
Annons

Winston Churchill.

Foto: Sanders/AP

John Kerry.

Foto: Molly Riley/AP

6 / 7

Churchill och John Kerry från världens främsta elitskola

Winston Churchill.
Winston Churchill. Foto: Sanders/AP
John Kerry.
John Kerry. Foto: Molly Riley/AP

Château de Rosey är visserligen inte ett universitet, men en elitskola där flera av världens mäktigaste och rikaste gått. Den lyxiga internatskolan grundades 1880 och ligger i den lilla staden Rolle vid Genèvesjöns strand.

Här har bland annat shahen av Iran, Monacos prins Rainer, Winston Churchill, Egyptens kung Farouk och familjen Rockefeller gått. Roger Moore och Elizabeth Taylor skickade sina barn hit, liksom John Lennon som sände sonen Sean Lennon.

Ett myller av prinsar och prinsessor har också passerat prestigeskolan liksom arvtagare till världens storföretag. Även John Kerry har tagit en sväng genom Le Rosey. Ett envist rykte genom åren har gjort gällande att Usama bin Ladin, med familj i Schweiz, också gått på den mytomspunna skolan.

La Rosey ligger undanskymt i en stor park utan skyltar som skvallrar om skolans existens. Risken för kidnappningar är uppenbar med elever från några av världens mest förmögna familjer. Inne på skolområdet finns tennisbanor, simbassänger och nybyggd konserthall. Eleverna erbjuds högklassig utbildning samt fritidsaktiviteter som segling, vattenskidåkning, ridning, fäktning och dykning. Under vinterhalvåret förläggs studierna till lyxskidorten Gstaad. Skolan accepterar bara elever som avser att fortsätta på universitet och priset är avsevärt: närapå en miljon kronor om året.

GUNILLA VON HALL

Annons
Annons

Leuven, Belgien.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

7 / 7

Belgien: öl och anor i påvens universitet

Leuven, Belgien.
Leuven, Belgien. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Leuven ligger en kvarts bilfärd från Bryssel och har varit ett lärosäte i nästan sex hundra år. Universitetet erbjuder ett brett utbud av internationella masterprogram. Småstaden är pittoreskt flamländsk, med ett makalöst vackert stadshus i gotisk stil och, förstås, flera trevliga barer och kafeterior runtomkring, där den belgiska ölen skummar och studenter mumsar pommes frites.

Universitet grundades av Påve Martin V år 1425 – namnet är faktiskt Leuvens katolska universitet. Genom århundradena har flera skarpa hjärnor slipat på sina banbrytande tankar i korridorerna, som exempelvis den nederländske filosofen som har gett namn åt ett känt utbytesprogram för studenter, Desiderius Erasmus. Universitetet beröms framför allt för sina kurser i juridik, farmakologi, filosofi och materialvetenskap.

Men det vore kanske inte ett riktigt belgiskt universitet om det inte också fanns ett helt fakultet för ölvetenskap på Leuvens universitet. Här erbjuds kurser om bryggtekniker och smaksättning, men också hela magisterprogram för den som vill satsa på en framtid som affärsman inom öl- och dryckesbranschen. Man får hoppas att det ingår provsmakning i kurserna, och att man får frasiga, dubbelfriterade pommes till – som sig bör i Belgien.

TERESA KÜCHLER

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons