SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Vilka unga kvinnor drömmer om att bli fotomodeller?

Foto: TT
Text: Hugo Rehnberg - 12 mars 2020

Skolan har coronastängt, så jag sitter hemma, mörk i sinnet, och försöker jobba medan Sigge spelar tv-spel. Dysterheten förstärks av att jag inte hittar något vettigt att skriva om. Det är knepigt att komma på krönikeämnen till ett magasin med en veckas trycktid. De flesta nyheter känns daterade efter bara någon dag. 

Plötsligt är det som om någon däruppe måste ha sett mig. Ljuset från datorskärmen blir skarpare när jag läser att Tyra Banks – den karismatiska supermodellen som skapade tv-programmet America’s next top model – snart ska öppna en nöjespark i Los Angeles. Namnet: Modelland.

Tankarna skenar. Ser framför mig ett himmelrike för medelålders stekare. Parkera hyr-Porschen utanför, betala entrébiljetten, byt om till badrock och skynda bort till Kärlekstunneln där det vimlar av ätstörda tonårstjejer, redo att matas med lögner om att du kan göra dem till filmstjärnor. Efter att ha tänjt på gränserna för samtycke beger du dig till Lustiga huset, där en lagom avdankad komiker, typ Martin Short, drar vitsar om fula kvinnor med hår under armarna som säger nej. 

Annons
Annons

Det visar sig att jag har helt fel.

Modelland riktar sig inte till Harvey Weinstein-lärjungar, utan till kvinnor som vill leva ut ”sin ultimata modellfantasi”. Det kostar 600 kronor att komma in. Därefter erbjuds lite olika paket. För 15 000 kronor får man sig exempelvis en “Fantascene dream”. Då ingår hår, makeup, klädombyten och (kalorisnåla?) snacks innan man slutligen kan ”strike a pose” framför en modefotograf (som sannolikt inte heter Mikael Jansson eller Steven Meisel). 

Jag undrar om Tyra Banks har ramlat och slagit i huvudet. Numera drömmer väl inte unga kvinnor om att bli fotomodeller? När jag var ung gjorde rätt många det, men idag? 

Generation Z – personer födda efter 1995 – är sedan barnsben matade med metoo, lika lön, jämställda styrelser och krossade glastak och patriarkat. Det rimmar inte med att fantisera om ett yrke som är hundra procent objektifierande och hänger på yttre genetiska förutsättningar och förmågan att undvika kolhydrater. 

Modellands eventuella framgångar blir en intressant värdemätare. I maj får vi se, då klipper Tyra det röda bandet.

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Annons