Annons

Vilken är din värsta synd, Sissela Kyle?

Under strecket
Publicerad

–Frosseri och vällust. Men det är å andra sidan saker man knappt ser som synder i vår tid, snarare som dygder. Så där är det med nästan alla dödssynder idag, även girighet.

Hur aktuella är dödssynderna idag?

**–**Dödssynderna är formulerade på 600-talet av katolska munkar med väldigt strikt gudssyn. Ur det perspektivet har de kanske inte så mycket relevans idag. Men orden som karaktärsegenskaper säger mycket om oss människor.

Varför passar dödssynder som ämne för en tv-serie?

–Därför att det är begrepp jag har funderat mycket på. När jag tänkte igenom vad jag ville prata om i den här serien handlade det om plikt, ansvar, skam… visst, det är intressanta ämnen, men de låter kanske halvroliga. Synder, däremot! Där finns en lockelse. Det förbjudna har något kul och härligt i sig.

Vad är det för program?

–Jag kallar det ”en tant som talar”. Det är personliga tyckanden utifrån de här begreppen. I första avsnittet som handlar om avund resonerar jag om biblisk avund, syskonavund och andra former av avund. Sedan är det en följetong som utspelar sig på ett restaurangkök, där man får följa en kock, en diskare och en servitris, där begreppen får ett mer känslomässigt och konkret sammanhang.

Vilken synd tror du kommer att prägla 10-talet?

–Ångern. Många har fattat felaktiga beslut och ångrar dem. Det är ingen riktig dödssynd egentligen. Jag tycker å andra sidan inte att alla dödssynder verkligen är synder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons