Annons

Anders Lindblad:Ett kryss i Rumänien tar Sverige till EM

Sebastian Larsson deppar efter Spaniens sena kvittering.
Sebastian Larsson deppar efter Spaniens sena kvittering. Foto: Jessica Gow/TT

Marcus Berg såg ut att bli matchhjälte och ta Sverige ett stort steg mot EM. Då kvitterade Spanien i slutminuterna och säkrade därmed en biljett till nästa års fotbollsfest. Nu väntar en rysarhöst med avgörande bortamatch i Rumänien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En fotbollsmatch spelas i 90 minuter. Plus tillägg. 

Just det där med tilläggsminuterna är ofta helt avgörande. 

Det fick vi se dubbelt upp på tisdagskvällen. 

Sverige tappade 1–0 till 1–1 mot Spanien när klockan hade tickar över 90-minutersstrecket.

Och i Bukarest kvitterade Norge till 1–1 mot Rumänien på tilläggstid. 

Därmed kryssar Sverige, Rumänien, och viss mån Norge, vidare i kvalet mot EM-slutspelet 2020.

Den 15 november avgörs, med största säkerhet, vilken nation som följer Spanien till mästerskapet. Då möts Rumänien och Sverige i Bukarest. Just nu har Sverige allt i egna händer, en poäng före Rumänien. Ett kryss nere i Bukarest skulle med största sannolikhet ta Sverige till EM, då Färöarna väntar på hemmaplan i sista matchen (bör vara tre givna poäng). 

Men det är dumt att ta ut något i förskott. Det har vi lärt oss många gånger tidigare. 

Den svenska insatsen mot Spanien var förvånansvärt stark – efter en matchinledning där Spanien mer eller mindre lekte med det svenska laget. 

Robin Olsen gjorde flera avgörande parader och Sverige blev alldeles för stillastående när Spanien vände spelet från kant till kant och hittade ytor centralt efter alla crossbollar. 

Annons
Annons

Jag satt bara och väntade på ett spanskt ledningsmål. Som aldrig kom. 

Helt plötsligt var det som om Sverige insåg att man måste våga spela fotboll. Inte bara titta på och slå ifrån sig. 

Kanske fick de mentala krafter efter att ha sett Janne Anderssons utbrott vid sidlinjen mot domarteamet, efter att Spanien inte spelat ut bollen då Kristoffer Olsson låg ner. 

Janne Andersson fick åtminstone spelarna att vakna.

Plötsligt hittade Sverige vägar framåt på ”spanskt” sätt. Pierre Bengtsson drev fram på kanten, Kristoffer Olsson var lysande som mittfältsmotor och Robin Quaison och Marcus Berg hittade varandra snyggt. 

Bästa chansen före paus hade Quaison som nickade mycket vackert på Mikael Lustigs inlägg, men de Gea stod för en prakträddning. 

Det var härligt att se att Sverige sista 20 minuterna före paus. Spanien, som inledningsvis måste ha känt att den här matchen kommer att vinnas enkelt, kunde inte längre ta sig förbi mittlåset med Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist som hjälptes åt och vann alla dueller, på ett eller annat sätt. 

Efter paus fortsatte Sverige att anfalla på ett smart sätt när tillfälle gavs. I matchminut 50 slog Quaison ett inlägg som Marcus Berg nickade. de Gea räddade två gånger om (först på Bergs nick och sedan på Emil Forsbergs retur) men tredje gången tryckte Berg in bollen från nära håll.

Bergsäkert!

Jag vågade aldrig ta ut segern så länge matchen pågick. Sverige försvarade sig bra, men benen och huvudena blev alltmer trötta. 

Så kom den spanska kvitteringen på tilläggstid. 

Det var efter hörna och i röran framför mål som Sverige inte fick bort bollen. Rodrigo petade in 1–1 och såg till att säkra den spanska EM-biljetten. 

Sverige deppade, men i nästa minut blev det gladare miner i svensklägret (åtminstone på läktaren). Norge kvitterade nämligen på tilläggstid nere i Bukarest – en poäng som ser till att Sverige är före Rumänien i tabellen med två omgångar kvar att spela. 

Lite av status quo, alltså. totalt sett.

Nu blir, som vi egentligen har trott hela tiden, matchen nere i Bukarest den 15 november i praktiken avgörande för det svenska EM-ödet. 

Det gäller att ta med sig den här starka lagmoralen ner dit. Då spelar Janne Anderssons landslag EM nästa år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons