Annons

Nicklas Berild Lundblad:Vilken teknik missar vi?

Foto: Joanna Andreasson
Under strecket
Publicerad

Ledarsidans julkalender

Det finns ganska få science fiction-historier från 1950-talet som förutsäger Internet. Berättelserna är fulla av robotar och rymdfart, men globala kommunikations- och informationsnät hittar man rätt sällan. De få pionjärer som finns – som den fantastiske Paul Otlet som förutsåg nätet runt 1930-talet som en “böckernas bok” – fick inget betydande genomslag i science fiction-litteraturen.

Vad är dagens motsvarighet? Vad är det vi underskattar? Science fiction-litteraturen är full av AI, robotar, rymdfart och globala nät – men saknas något? Det som kännetecknade Internet, ur ett perspektiv, var att det var – och är – en sorts “general purpose technology” som tekniskt egentligen är ganska enkel. Finns det något motsvarande idag?

Förmodligen vet vi inte svaret på den frågan – just eftersom vi missar denna teknik – men låt mig ge ett exempel på en teknik som jag tror att vi delvis underskattar i alla fall: sensortekniken.

Ett exempel: vet du hur många sensorer din telefon innehåller i dag? Ta en liten paus och gissa! Om du har en hyfsat modern telefon är svaret mellan 15 och 20 olika sensorer och sensormarknaderna växer snabbt samtidigt som priserna sjunker i motsvarande takt. Det unika med sensorer är att de egentligen bara mäter ett visst fysikaliskt värde, men att de när de kombineras kan ge enorma insikter i en miljö på olika sätt.

Sensorer är grundelementen i vad vi kallar sinnen, och vi kan bygga inte bara sex olika sinnen, utan lika många sinnen som vi kan mäta fysikaliska värden. Din telefon har alltså runt 14 fler sinnen än du har! Vi kan också koppla ihop alla dessa sinnen med nätet och ansluta dem till maskininlärningssystem.

Om vi hårddrar: vi håller på att förse Internet med både intelligens – det vet vi – och sinnen – det missar vi ofta. Nätet kommer att ha så många sinnen som det finns sensortyper och mängden sensordata kommer att överväldiga oss snabbt, och kräva nya genombrott i datalagring, analys och inlärning.

Visst, vi talar ibland om Internet of Things – men det vi då fäster oss vid är ofta att dessa olika anslutna saker kommer att kunna kommunicera med varandra. Har vi verkligen till fullo insett vad som sker när vår kylskåp inte bara kan kommunicera med vågen utan också har 600 olika sinnen eller så?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons