Annons

Charlotta Buxton:Kan britterna ta sig ut ur brexit-labyrinten?

Glada remain-supportrar efter att parlamentet röstat mot Boris Johnson.
Glada remain-supportrar efter att parlamentet röstat mot Boris Johnson. Foto: Alberto Pezzali / TT

Det blev stopp för brexit igen. Storbritanniens väg ut ur EU ser nu mer labyrintlik ut än tidigare. Brexitanhängarna och EU-vännerna i parlamentet tävlar nu om vem som lyckas hitta utvägen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det skulle ha varit dagen då brexit godkändes. Ännu på lördag morgon verkade det som om Boris Johnson skulle bli premiärministern som kunde få sitt brexitavtal godkänt av underhuset.

I stället måste Storbritannien nu be EU om att skjuta upp utträdet med tre månader.

Boris Johnson väljer som tidigare att reagera på motgången med en slägga. Han säger att han vägrar be om en förlängning av brexit. Och han säger att en kraschlandning nu ser allt mer trolig ut.

Men parlamentet har tidigare röstat mot en brexit utan avtal. Om Boris Johnson vägrar be EU att skjuta upp brexit måste han först motivera beslutet i Storbritanniens domstolar.

Utträdet blir alltså mer komplicerat och mer uppslitande igen.

Det är Oliver Letwin som ligger bakom de senaste förvecklingarna. “Finns det inget den konservativa veteranpolitikern inte kan göra mer komplicerat”, frågar sig Westminsterkännare på Twitter.

Oliver Letwin är en osannolik konservativ rebell. Storbritanniens förra premiärminister Theresa May sade till underhuset att hon hade en känsla av déjà vu under lördagen. Letwin ställde också till med trubbel för hennes brexitavtal.

Annons
Annons

Hans så kallade tillägg har nu satt käppar i hjulet för Boris Johnsons brexit. Letwin stöder utträdesavtalet. Tillägget skulle förhindra en kraschlandning genom att garantera att parlamentet får granska och godkänna de lagar som behövs för att Storbritannien ska kunna lämna EU.

Det godkändes av underhuset under lördagen. Det fick också till följd att Boris Johnson valde att inte låta parlamentet rösta om hans brexitavtal. Och det betyder att brexit måste skjutas upp.

Om alla lagar godkänns före den 31 oktober, något som är möjligt, men inte särskilt sannolikt, kan Storbritannien ändå lämna EU då. Om processen tar längre tid skjuts utträdet upp – om EU går med på en förlängning.

Under bönestunden före lördagens debatt läste underhusets pastor upp orden “oroa er inte över något”. Parlamentarikerna bröt ut i skratt.

Det var den fjärde gången parlamentarikerna skulle ha fått rösta om brexitavtalet. Tre gånger tidigare gav de tummen ner till Theresa Mays överenskommelse med Bryssel. De som röstat mot förslagen har fått dödshot.

På lördagen samlades flera hundratusen demonstranter som krävde en ny folkomröstning utanför underhuset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons