Annons

”Vilket Auschwitz?” – nazister tar plats i EU

Gyllene gryning var länge inte någon politisk kraft att räkna med, men fick ett stort uppsving efter Greklands ekonomiska kris.
Gyllene gryning var länge inte någon politisk kraft att räkna med, men fick ett stort uppsving efter Greklands ekonomiska kris. Foto: John Liakos/AP

I valet till EU-parlamentet valdes för första gången två nazistiska partier in. I Grekland behåller Gyllene gryning sina platser i parlamentet, medan Slovakien röstade in partiet Kotleba, som öppet förespråkar rashygien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kotleba har organiserat medborgargarden för att ”stoppa romsk kriminalitet”.

Foto: Petr David Josek/AP Bild 1 av 1

Kotleba har organiserat medborgargarden för att ”stoppa romsk kriminalitet”.

Foto: Petr David Josek/AP Bild 1 av 1

I Grekland stannar det nynazistiska partiet Gyllene gryning kvar i EU-parlamentet med 4,8 procent av rösterna. Man har under den senaste mandatperioden varit ett av få partier som inte tillhört en partigrupp, eftersom ingen velat ha dem i sin grupp.

Kotleba lär också få svårt att bli insläppt i en partigrupp, trots sina 12,1 procent i det slovakiska valet. En anledning till att det kan bli svårt är partiledaren Marian Kotleba. Han talar varmt om krigstiden, när Slovakien var en nazitysk lydstat, och har skapat rubriker när han klätt sig i samma uniformer som den fascistiska milisen hade under kriget.

På senare år har Kotleba försökt tvätta bort naziststämpeln och i stället fokuserat på frågor som rör landets romska minoritet. Partiet har på sin hemsida kallat romer för parasiter och drivit frågan om att introducera ett program för rashygien. Partiledaren använder inte ordet romer utan det nedsättande ”cigani”, att jämföra med svenskans zigenare.

Kotleba har organiserat medborgargarden för att ”stoppa romsk kriminalitet”.
Kotleba har organiserat medborgargarden för att ”stoppa romsk kriminalitet”. Foto: Petr David Josek/AP
Annons
Annons

Marian Kotleba är även en stark motståndare till abort, homosexualitet och promiskuitet, som han menar hotar nationen.

Även Gyllene gryning är, tillsammans med det kommunistiska partiet och den ortodoxa kyrkan, motståndare till hbtq-rättigheter. Partiföreträdare har exempelvis delat ut broschyrer med partiets symbol och texten ”efter invandrarna är det er (syftande på homosexuellas) tur”.

Till Gyllene grynings officiella partilinje hör att alla invandrare ska tvingas lämna landet och att Grekland ska orientera sig mot Ryssland i stället för mot EU. Flera medlemmar uttrycker öppet sympati för nazismen och Adolf Hitler.

2012 blev partiets grundare Nikolaos Michaloliakos omtalad över hela världen när han ifrågasatte förintelsen. ”Auschwitz, vilket Auschwitz? Vad hände där? Var du där?” svarade han på en tv-reporters fråga om koncentrationslägren.

Just nu pågår en stor rättegång i Grekland om mordet på den antifascistiska rapparen Pavlos Fyssas. En hängiven partimedlem misstänks för mordet, och Nikolaos Michaloliakos riskerar 20 års fängelse för att ha bildat en kriminell organisation. Rättegången inleddes 2015 men pågår fortfarande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons