Annons

Johan Lindberg: Minns någon 1946 års ”sabbatssabotör”?

I en nyproducerad kortdokumentär beskrevs Christina Nilsson-tragedin 1885 då 18 kvinnor trampades ihjäl. Vilken händelse i historien vill ni läsare att nästa film ska handla om?

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Christina Nilsson-olyckan 1885

Tack för all positiv respons efter publiceringen av Christina Nilsson-filmen, som ni kan se här ovan. Nu vill vi ha hjälp med ämnen för kommande filmer. Det ska vara en dramatisk historia som helst ska ha ljudmaterial kopplat till sig – alternativt att det finns någon som kan berätta om händelsen.

Några tips från läsare har redan kommit in. Tord Hultman vill gärna att vi tittar närmare på sprängdåden i Stockholm som genomfördes av den så kallade Sabbatssabotören 1946. Om någon läsare har egna minnen från det som hände de där dramatiska dagarna 1946 så får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Här en bild från Stadsmuseet – det skulle var otroligt intressant att höra om någon känner igen något av barnen på bilden.

Annons
Folksamling kring ett militärfordon 1946. Efter att en rad sprängdåd hade genomförts av den så kallade Sabbatssabotören blev det extra bevakning av vissa platser.

Det vore förstås spännande att komma i kontakt med någon av dessa, som i dag i så fall skulle vara i 80-årsåldern.

Här några läsarröster om Christina Nilsson-filmen:

Anna Glindås: Jättebra skildrat och illustrerat, och alldeles lagom långt. Hade aldrig hört om detta. Som historielärare letar jag alltid material att använda. Bra att ni hade en artikel också om ”varför vissa händelser glöms bort och andra består." Precis den typ av problematik jag vill lyfta i undervisningen. 

Michael Andersson: Blev sittande med e-SvD efter frukosten och Har just sett er kortdokumentär om Christina Nilsson-katastrofen vid Grand Hotell. Skakande! Och tänk att jag aldrig hört talas om händelsen. 

Hanna K (16 år): Jag satt som trollbunden av Christina Nilsson-tragedin. Vilken otroligt spännande film. Jag har visat det för mina kompisar i klassen och de gillar den också. Kommer det mer?

Ja, vår tanke är alltså att det ska komma mer! Bidra gärna med tips.

Annons
Annons
Annons

Folksamling kring ett militärfordon 1946. Efter att en rad sprängdåd hade genomförts av den så kallade Sabbatssabotören blev det extra bevakning av vissa platser.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons